Waarom drijft ijs op het water?

Blog
Waarom drijft ijs op water

IJsklontjes in je glas, ijsschotsen op het water of een gehele ijsberg: ijs drijft!

Maar ijs bestaat uit water, dus waarom drijft het eigenlijk? Simpel! IJs is lichter dan water. Het ijs wordt daarom door het vloeibare water omhooggeduwd.

Als water bevriest, zet het uit

Als een emmer water bevriest krijg je dezelfde hoeveelheid ijs, toch? Dat klopt niet helemaal, je krijgt iéts meer ijs! Als water bevriest, zet het namelijk uit. Hierdoor is de dichtheid van ijs lager dan de dichtheid van water. Dit betekent dat er in ijs meer ruimte zit tussen de waterdeeltjes dan in vloeibaar water. Daarom is ijs lichter dan water en blijft het drijven.

 

Is al het ijs even zwaar?

Niet al het ijs is even zwaar. Hoe lager de temperatuur, hoe lichter het ijs per liter. Daarnaast is er ook nog verschil tussen zoet water en zout water. Bevroren zeewater is iets zwaarder dan bevroren zoet water, omdat ook een deel van het zout in het ijs terechtkomt. Dit zwaardere ijs is nog steeds lichter dan water, dus het blijft drijven!

Het topje van de ijsberg

Van ijs is de dichtheid maar iets lager dan van vloeibaar water, dus ook maar een klein beetje lichter in gewicht. Hierdoor zal een groot deel van een ijsklontje dan ook onder water verdwijnen. Het klontje wordt door het kleine verschil in gewicht maar een klein beetje omhoog ‘geduwd’. Dit zie je in het groot ook gebeuren. Denk maar eens aan de enorme ijsbergen van de Noordpool. Je ziet alleen het ‘topje van de ijsberg’, het allergrootste deel van de ijsberg ligt onder water.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.