Waarom gebruiken we drinkwater om de wc door te spoelen?

Blog

Is het niet zonde dat we de wc doorspoelen met schoon drinkwater? Slechts een klein deel van het drinkwater dat we gebruiken, drinken we ook echt op. Het zou goedkoper en beter voor het milieu zijn om twee soorten water te gebruiken. Maar daar zitten ook nadelen aan.

Gemiddeld gebruiken we 126 liter water per persoon per dag. Daarvan gebruiken we maar 2 liter om te drinken. De rest van het kraanwater gebruiken we om kleding te wassen, de tuin te sproeien en de wc door te spoelen. In de jaren negentig zijn er daarom verschillende experimenten geweest met het gebruik van zogenaamd huishoudwater. Huishoudwater is water dat niet geschikt is om te drinken, maar bijvoorbeeld wel om de wc mee door te spoelen. Het water heeft minder reinigingsstappen doorlopen en is daarom goedkoper en beter voor het milieu, was de gedachte. De experimenten werden onder andere uitgevoerd in wijken in Amsterdam, Doetinchem, Druten, Eindhoven, Utrecht en Wageningen.

Toch slecht voor het milieu

De resultaten vielen tegen. We hebben in Nederland meer dan 100.000 kilometer waterleiding in de grond liggen. Om in heel Nederland huishoudwater in de huizen te kunnen krijgen, zou een tweede kilometerlang waterleidingnetwerk aangelegd moeten worden. Het aanleggen en onderhouden van een waterleidingnetwerk kost veel geld. Als we deze investeringen doorrekenen wordt het huishoudwater net zo duur als drinkwater.

Een extra waterleidingnetwerk betekent ook dat er nieuwe zuiveringsinstallaties moeten komen. Daarvoor zijn energie en chemicaliën nodig. Het milieu wordt hierdoor extra belast.

Maar het grootste bezwaar zijn de gezondheidsrisico’s. Tijdens de experimenten bleek dat huishoudwater- en drinkwaterleidingen door menselijke fouten verwisseld werden. Bijvoorbeeld door technische fouten tijdens de installatie van de leidingen, maar ook door het simpelweg gebruiken van de ‘verkeerde kraan’ door consumenten. Daardoor dronken mensen het huishoudwater waar bacteriën in zaten. Ze kwamen hier pas achter toen ze ziek werden.

Kwaliteitsproblemen drinkwater

Een extra waterleidingnetwerk zou ook gevolgen hebben voor de kwaliteit van het schone drinkwater. Wanneer we kraanwater alleen nog gebruiken om te drinken, koken, douchen en baden, dan wordt er nauwelijks meer water uit de leidingen gehaald. Het water blijft daardoor langer in de leidingen stilstaan. Dat is een probleem, want door het stilstaan van het water wordt de kwaliteit van het water slechter.

De overheid heeft in 2003 besloten om levering van huishoudwater door waterleidingbedrijven in Nederland te verbieden.

Eigen huishoudwater

Je kunt wel zélf besluiten om huishoudwater te gebruiken. In Vlaanderen bijvoorbeeld moet elk nieuwbouwhuis of gerenoveerde woning beschikken over een regenwaterput van ten minste 5.000 liter die het riool kan ontlasten als het hard regent. Dit water is bijvoorbeeld geschikt om de wc door te spoelen en de tuin te besproeien. Nederland kent die verplichting niet, maar de wet houdt eigen initiatieven ook niet tegen. Bijvoorbeeld op campings wordt weleens gebruik gemaakt van huishoudwater. Er zijn dan aparte kranen voor drinkwater en minder gereinigd water wordt gebruikt voor de was en wc. Zelf kun je ook een regenton kopen voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto.

Zelf drinkwater maken

Het zelfstandig zuiveren van regenwater om te drinken vindt Vitens niet verstandig. De waterbedrijven maken al ruim 100 jaar drinkwater en hebben daardoor alle kennis, ervaring en techniek in huis om betrouwbaar en kwalitatief drinkwater te maken. Wij volgen continu de ontwikkelingen rondom water en testen het water dat bij jou uit de kraan komt de hele dag door om zeker te weten dat het van goede kwaliteit is. Als er dus iets mis is met het water, dan komt een waterbedrijf daar snel achter. Thuis kun je dit onderzoek niet doen.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.