Waarom heeft water geen geur?

Blog
Waarom heeft water geen geur

Sommige dieren, olifanten bijvoorbeeld, kunnen water ruiken. Maar kun jij de geur van een glas helder water omschrijven? Dat blijkt best moeilijk te zijn! We herkennen namelijk de geur van water helemaal niet. Dit komt dus niet doordat water geen geur heeft, maar omdat onze neus deze geur wegfiltert. Waarom doet onze neus dat?

Geuren die wij niet ruiken

Naast water zijn er meer geuren die wij als mens niet ruiken. Dit terwijl onze neus wel 10 biljoen geuren kan onderscheiden. Onze neus maakt echter onderscheid tussen geuren die belangrijk voor ons zijn en geuren die onbelangrijk zijn. Zo ruik je het direct als je eten niet meer goed is of als er ergens een brandlucht is. Zodra je zoiets ruikt, gaan er alarmbellen af in je hoofd. Er zijn ook geuren die ‘onbelangrijk’ zijn voor ons, bijvoorbeeld de geur van water. Water is overal om ons heen aanwezig, bijvoorbeeld als waterdamp. Onze neus filtert de geur van water weg, omdat het achtergrondruis vormt voor andere geuren die wel belangrijk zijn. De geur van ons eigen huis ruiken we om deze reden ook niet meer goed (behalve als je na drie weken vakantie weer thuiskomt). Ook een parfum dat je al jarenlang hebt gaat minder opvallen.

Wie kunnen water wel ruiken?

Sommige dieren kunnen water wél ruiken. Vaak hebben zij daar een goede reden voor: het vinden van water op droge plekken! Zo volgden bepaalde stammen in Afrika eeuwenlang bavianen om ondergrondse waterbronnen te vinden. Ook olifanten, kamelen en katten kunnen water ruiken. Dus mocht je ooit in een woestijn de weg kwijtraken, volg dan een kameel, want hij kan je naar een waterbron leiden.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.