Waarom is de zee blauw terwijl water geen kleur heeft?

Blog

Water uit de kraan is kleurloos. Maar de zee, oceanen en rivieren zien er toch vaak blauw uit. Hoe kan dat?

Licht kaatst terug of wordt opgenomen

De kleur in het water ontstaat door het licht van de zon. Licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De kleur van een voorwerp wordt bepaald door het deel van het licht dat door het voorwerp wordt weerkaatst. Als een voorwerp ál het licht dat er op schijnt terugkaatst, zien wij het voorwerp als ‘wit’. Dit in tegenstelling tot een voorwerp dat al het licht opneemt. Wij zien dit voorwerp als 'zwart'. Kraanwater is doorzichtig en heeft geen kleur. Dit komt simpel gezegd doordat kraanwater zuiver is. Er zitten in zuiver water geen deeltjes die licht terugkaatsen of opnemen. Het licht schijnt er dwars doorheen en daarom is het dan ook doorzichtig.

Waarom is de zee blauw?

Een oceaan of zee kan ook erg zuiver zijn, maar heeft toch een diepblauwe kleur. Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur. De zee, slibdeeltjes en plankton nemen namelijk alle rode lichtstralen op en blauwe lichtstralen worden teruggekaatst. De kleur die we zien, is altijd de kleur die terugkaatst in je ogen en niet de kleur die opgenomen wordt.

Nog blauwer in een tropisch oord

Een helderblauwe zee, zoals we die op vakantie in tropische oorden vaak zien, bevat weinig fijne deeltjes en we kunnen er makkelijk doorheen kijken. De reden dat we de zee nog blauwer ervaren, is het witte zand op de bodem van ondiep water. Dit witte zand kaatst al het licht dat door het water heen is gekomen terug.

De groenbruine Noordzee

Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven. Precies om deze reden is een sloot of een zanderig meer ook vaak geel, groen of bruin.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.