Waarom is heet water uit de kraan wit?

Blog
Waarom is heet water uit de kraan wit

Als er heet water uit de kraan stroomt, lijkt de straal een witte kleur te hebben. Dit is niet zo als er koud water uit de kraan komt. Weet jij hoe dit komt?

Luchtbelletjes

In water zit lucht. Als warm water de kraan verlaat, zet door de warmte de lucht uit en ontstaan er kleine luchtbelletjes. De luchtbelletjes weerkaatsen het licht en zorgen voor een witte kleur. In koud water blijft de lucht opgelost. Daarom ontstaan er geen luchtbelletjes.

Wit water dat koud is

Als je de koudwaterkraan heel hard laat stromen komt er door de perlator (zeefje in de kraan) zoveel lucht bij, dat de straal er ook wit uit kan zien. Als je de perlator verwijdert, is dit effect weg. Ook watervallen zijn vaak wit. Het water valt via de rotsen hard naar beneden en hierdoor komt er veel lucht bij. Ook hier zorgt lucht dus voor een witte kleur.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.