Waarom is sneeuw wit

Blog
Waarom is sneeuw wit

Na een flinke sneeuwbui ligt de sneeuw als een witte deken over de wereld.

Dat ziet er heel mooi uit! Maar waarom is sneeuw eigenlijk zo spierwit? Het is toch gewoon gemaakt van doorzichtig water?

Dunne ijsdraadjes

Als je een sneeuwvlok goed bekijkt, dan zie je hele dunne draadjes met ijs. Al die draadjes samen vormen een kleine vlok. Ook door die ene sneeuwvlok kun je gewoon heen kijken! Maar als er heel veel sneeuwvlokken boven op elkaar liggen, als een wit dekentje, dan kijk je er niet meer doorheen. Al die dunne ijsdraadjes wijzen andere kanten op en weerkaatsen het licht dat er op schijnt. Het licht schijnt er dus niet meer doorheen, zoals bij een ijsklontje, en hierdoor is de sneeuw niet doorzichtig. Deze weerkaatsing van het licht in verschillende richtingen geeft een witte kleur.

Test het uit

Test de doorzichtigheid maar eens uit met een ijsklontje. Het ijsklontje uit de vriezer is doorzichtig; als hij een mooi glad oppervlak heeft schijnt het licht er namelijk volledig doorheen. Als je het ijsklontje daarna in heel veel stukjes kapotslaat, worden deze stukjes wit, omdat het licht er niet meer doorheen kan. Het licht wordt naar alle kanten weerkaatst, net als bij sneeuw!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.