Waarom klinkt geluid onder water anders?

Blog
Waarom klinkt geluid onder water anders

Heb je onder water weleens iets geroepen? Dan klonk het waarschijnlijk net alsof er iemand een hand voor je mond hield: een gedempt geluid. En andere geluiden onder water? Die hoor je juist weer een stuk beter dan boven water. Wij leggen uit waardoor geluid onder water zo anders klinkt.

Stemgeluid onder water

Trillingen zorgen ervoor dat het geluid van A naar B komt via de kleine deeltjes in de lucht. Als jij praat (gewoon boven water), begint de lucht te trillen en die kleine trillingen bereiken de oren van de ander. De oren vangen het op en de hersenen geven er betekenis aan: woorden, muziek, etc. Echter, onder water maak je door te praten trillingen in de lucht in je keel en deze trillingen botsen tegen het water aan. Het geluid wordt hierdoor slechts deels doorgegeven via het water. Hierdoor klinkt het gedempt. Geluid van boven water wordt door het water zelfs bijna helemaal teruggekaatst. Dit is ook de reden dat je onder water bijna geen geluid van boven water hoort.

Sterkte van geluid onder water

Als geluidstrillingen direct in het water gemaakt worden, bijvoorbeeld als je met een stok ergens tegenaan slaat, hoor je het juist erg goed! Geluid verspreidt zich onder water vier keer sneller en sterker dan boven water en geluid draagt ook een stuk verder. Zo kunnen dolfijnen en walvissen van grote afstand met elkaar communiceren!

Waar komt het geluid vandaan?

Onder water is het vaak onduidelijk uit welke richting het geluid komt. Als duiker leer je dit al snel. Boven water vangt je ene oor het geluid nét iets eerder op dan je andere oor. Hierdoor weten je hersenen precies vanaf welke kant het geluid komt. Onder water gaat het geluid echter zo snel, dat je beide oren bijna tegelijk worden bereikt. Je hersenen weten niet meer uit welke richting het geluid komt!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.