Waarom lost thee beter op in heet water?

Blog

Heb je weleens per ongeluk je theezakje in een kop met koud water gehangen? Dan heb je vast gemerkt dat dit veel minder goed werkt dan wanneer je het zakje in heet water hangt! Thee maken in koud water duurt namelijk veel langer. Wij leggen je uit hoe dat komt.

Bewegende moleculen

Water bestaat uit moleculen. Dat zijn hele kleine, onzichtbare deeltjes die kunnen bewegen. En hoe heter het water is, hoe sneller deze moleculen bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze de geur- en smaakstoffen van de theeblaadjes makkelijker los kunnen maken. Ook worden de theeblaadjes in een glas heet water zacht. En als ze zacht zijn, laten ze hun smaak en geur sneller los.

In koud water komt vooral de bittere smaak van de thee los. Veel mensen vinden dit té bitter en vinden thee die in koud water gemaakt is daardoor niet lekker.

Een voorbeeld van hoe dat werkt

Stel je voor dat je stof laat vallen in een tochtige, en in een windstille kamer. In de tochtige kamer zal het stof zich veel sneller door de kamer verspreiden dan in de windstille kamer. Zo gebeurt dat ook met jouw thee in een glas water. De bewegende watermoleculen in het hete water verspreiden de thee heel snel in het glas, net zoals tocht dat in een kamer doet met stof.

Thee lost om deze redenen dus beter op in heet water. Heb jij na het lezen ook dorst gekregen? Zet dan maar snel een kop thee, want dat lest de dorst.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.