Waarom moet je naar het toilet als je stromend water hoort?

Blog

Heb jij dat ook weleens? Je hoort een kraan druppelen of lopen, en ineens merk je dat je heel nodig naar het toilet moet. Terwijl je dat een aantal seconden eerder nog niet hoefde. Nou, dan ben je niet de enige! Veel mensen hebben hier namelijk last van. Hieronder lees je hoe dat komt.

Een aangeleerde reactie

De oorzaak hiervan is nooit helemaal bewezen, maar wetenschappers denken dat het komt doordat het een aangeleerde reactie is.

Je hoort je hele leven al geluiden van stromend water tijdens je toiletbezoek. Je hoort jezelf plassen, het doorspoelen van het toilet, het stromende water terwijl je je handen wast, enzovoorts! Doordat je dit ieder toiletbezoek hoort, hebben

jouw hersenen het geluid van stromend water gekoppeld aan de drang om te moeten plassen. Sommige mensen beweren zelfs dat ze door het zien van stromend water al naar het toilet moeten…

Dit werkt bij mensen en dieren

Ouders gebruiken dit om hun jonge kinderen te ‘helpen’ plassen. Door de kraan naast het toilet open te draaien, of het geluid van stromend water na te doen. Gedrag aanleren met behulp van geluiden, ken je misschien ook wel van de beroemde wetenschapper Pavlov. Hij liet een hond een geluid horen, en gaf het dier meteen daarna eten. Door het zien en ruiken van dat lekkere eten begon de hond te kwijlen. Pavlov bleef dit herhalen, en na een tijd begon de hond al te kwijlen zodra hij het geluid hoorde. Hij had geleerd dat hij meteen na het horen van het geluid lekker eten zou krijgen. Datzelfde gebeurt dus bij veel mensen die het geluid van stromend water horen: zij hebben het gevoel dat ze naar het toilet moeten!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.