Waarom smaakt water in het buitenland naar chloor?

Blog
Chloor

Water in het buitenland smaakt anders dan thuis uit de kraan. Vaak smaakt water op vakantie een beetje naar chloor. Waarom is dat?

Chloor in drinkwater

De eisen voor de kwaliteit van het drinkwater in het buitenland liggen een stuk lager dan in Nederland. Veel landen, zoals Frankrijk en Spanje, voegen chloor toe aan leidingwater. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën dood en het water dus schoner maakt. Het voordeel is dat chloor goed werkt tegen de meeste vervuiling en ook nog eens goedkoop is. Het chloor wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd en is daarom niet schadelijk voor onze gezondheid.

Drinkwater in Nederland

Hoe wordt het drinkwater dan gezuiverd zonder chloor? Vitens gebruikt vooral actieve koolfilters en membraanfilters. Ook wordt er vaak ozon en UV-licht gebruikt om water te zuiveren. Deze methodes laten geen smaak achter in het water en zijn bij de Nederlanders dan ook meer geliefd. In bijvoorbeeld België en de VS vindt men water juist van hoge kwaliteit als er een lichte chloorsmaak aan zit.

Is chloor schadelijk?

Nee, chloor in het leidingwater is niet schadelijk voor onze gezondheid. Het enige nadeel is de geur van chloor. Je kunt water met een chloorsmaak of -geur dus zonder problemen drinken. Wil je op vakantie toch liever een glaasje water zonder chloorsmaak? Voeg dan een paar druppels citroensap toe. De chloorsmaak is dan zo verdwenen!

Niet in elk land kun je water zomaar uit de kraan drinken. Wil je weten of kraanwater in jouw vakantieland drinkbaar is? Ga dan naar www.waterinhetbuitenland.nl.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.