Waarom voel je je in het water zo licht?

Blog
Waarom voel je je in het water zo lich

Al 2500 jaar geleden stelde Archimedes dezelfde vraag. Hoe komt het toch dat je je in water zo licht voelt?

Het lijkt alsof je zweeft, je kunt een zwaar persoon gemakkelijk optillen en als je springt val je in het water langzaam naar beneden. Het antwoord op deze vraag zit hem in het volume van je lichaam en de opwaartse kracht van het water.

Het water duwt je omhoog

Door de zwaartekracht van de aarde word je altijd naar beneden ‘getrokken’. Het ligt aan de substantie waar je je in bevindt hoe zwaar dit ‘trekken’ aanvoelt. Lucht is bijvoorbeeld heel erg licht. Hierdoor word je hard en snel naar beneden getrokken, want lucht gaat makkelijk voor jou opzij. Als je in het water bent, gaat het een stuk moeilijker. De zwaartekracht trekt je naar beneden, maar het water ‘duwt’ terug. Hierdoor voel je je lichter.

Thuis in bad of in het zwembad

Een klein beetje water heeft minder effect op hoe zwaar je je voelt. Als je in bad zit, zul je je dus nooit zo licht voelen als wanneer je zwemt in het zwembad of in de zee. Je badkuip bevat niet genoeg water om krachtig terug te duwen, dus je zult gewoon hard met je billen op de bodem belanden als je erin springt!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.