Waarom zitten er soms luchtbelletjes in mijn glas?

Blog
Waarom zitten er soms luchtbelletjes in mijn glas

​Je hebt het vast weleens gezien: er zitten opeens luchtbelletjes in je glas kraanwater! Maar waar komen die vandaan?

Opgeloste gassen

In het water zitten de gassen zuurstof en stikstof opgelost. Rechtstreeks uit de kraan is het water nog lekker fris, maar als het langer in je glas zit warmt het op tot kamertemperatuur. Door de opwarming komen zuurstof en stikstof uit het water weer vrij als gassen. Met andere woorden: er vindt verdamping plaats. Daardoor zie je kleine luchtbelletjes ontstaan.

 

Kun je water met belletjes nog wel drinken?

Het is belangrijk om te weten dat water uit de kraan een houdbaarheidsdatum heeft. Kraanwater is een dagvers product, dat ongekoeld ongeveer een dag goed blijft. Als je glas water een paar uur op tafel staat en er verschijnen luchtbelletjes, kun je het nog gewoon drinken. Als je het water al een dag buiten de koelkast bewaart, kun je het beter niet meer drinken.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.