Waarvoor dienen watertorens?

Blog
Waarvoor dienen watertorens

​Je hebt er vast weleens eentje zien staan. Zo’n kolossale toren middenin een stad of landschap.

Vaak zit er geen water meer in deze watertorens, maar zijn ze omgebouwd tot woning, kantoor of museum. Toch is een kwart van de watertorens in Nederland nog steeds in gebruik.

Watertorens van Vitens

Op dit moment telt Nederland nog zo’n 175 watertorens. Van de 29 watertorens die Vitens bezit, zijn er nog 17 in werking.

Werking van de watertoren

Watertorens zijn gemaakt voor de opslag van water en om de waterdruk te regelen. Door de ontwikkeling van moderne technieken wordt hun functie steeds vaker overbodig en worden steeds meer torens uit gebruik genomen. Een watertoren bestaat uit een draagconstructie met daarop een waterreservoir. De toren is aangesloten op het waterleidingnetwerk. Op deze manier staat er een constante druk op de leidingen. Het water in de watertoren is ook een buffer voor momenten waarop er meer water verbruikt wordt dan dat er aangevoerd wordt. Door de opslag van het water is er op al die momenten voldoende drinkwater, terwijl de productie bij Vitens ongestoord door kan gaan.

Rijksmonument

Een watertoren is door zijn afmetingen beeldbepalend in de omgeving en heeft dan ook de status van rijksmonument en industrieel erfgoed. Als watertorens geen functie meer hebben in de drinkwatervoorziening, biedt Vitens de torens te koop aan. Er wordt goed op gelet dat de toren een verantwoorde herbestemming krijgt.

Kijkje nemen in een watertoren?

Jaarlijks wordt in september de Open Monumentendag georganiseerd. Veel watertorens zijn een rijksmonument en worden dus opengesteld voor bezoek. Kijk op de website van Open Monumentendag welke watertorens te bezoeken zijn.

Niet in de gelegenheid om een watertoren te bezoeken? Klik op de torens hieronder en doe een virtuele tour. Enthousiast geworden? De torens zijn ook te koop!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.