Wat is een waterwingebied?

Blog
Wat is een waterwingebied

Tijdens het wandelen zal je ze ongetwijfeld weleens hebben zien staan: borden met daarop aangegeven dat je een ‘waterwingebied’ betreedt. Wat is dit voor een gebied en waar dient het voor?

Wat is een waterwingebied?
Ons kraanwater is een natuurproduct en is afkomstig uit waterwingebieden. Om kraanwater te produceren pompt Vitens grondwater uit deze waterwingebieden op, om het vervolgens te zuiveren. Vitens heeft  ongeveer 100 waterwingebieden. Het drinkwater dat bij jou thuis uit de kraan stroomt komt meestal uit een waterwingebied bij jou uit de buurt.
 
Zuivering grondwater
Voordat het opgepompte water schoon genoeg is om te drinken, zal het gezuiverd moeten worden.  Het drinkwater moet voldoen aan een aantal strenge wettelijke eisen. Als het water in een waterwingebied door de grond sijpelt neemt het stoffen als kalk, ijzer en mangaan met zich mee, deze stoffen worden door Vitens uit het water gehaald.
 
Regels en bescherming
Het is ontzettend belangrijk om onze waterwingebieden te behouden en te beschermen. Grondwater is namelijk erg kwetsbaar. Een liter gemorste olie kan een miljoen liter grondwater onbruikbaar maken. Daarom gelden er allerlei strenge regels in waterwingebieden. Bijvoorbeeld op het vlak van mest en bestrijdingsmiddelen. Toch is het zo dat door allerlei nieuwe activiteiten in de ondergrond, ons grondwater bedreigd wordt. Omdat Vitens ook voor toekomstige generaties schoon, betrouwbaar en lekker kraanwater wil blijven maken zetten wij alles op alles om ervoor te zorgen dat er wettelijk wordt vastgelegd dat het grondwater ook voor de toekomst zo goed mogelijk beschermd wordt.
 
Kom onze waterwingebieden ontdekken
Veel van onze waterwingebieden  zijn natuurgebieden waar je heel mooi kunt wandelen. Download hier onze gratis wandelroutes app!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.