Wat is kokoswater?

Blog

Kokosnoten komen we in Nederland in de (vrije) natuur niet tegen. Toch waren wij bij Vitens erg benieuwd naar hoe er nu precies water in een kokosnoot terechtkomt. Wij halen drinkwater met grote pompinstallaties diep uit de grond, maar kun je het in tropische landen ook gewoon makkelijk van de boom plukken? En is dit water net zo lekker en zuiver als het water bij ons uit de kraan? Wij zochten het uit.

Hoe komt er water in een kokosnoot?

Een boom ‘zuigt’ water uit de bodem naar de top. Dit water wordt door de boom gezuiverd. Als een kokospalm of klapperboom bijvoorbeeld naast een oceaan staat, zorgt de boom ervoor dat zout uit het water gefilterd wordt. Het water gaat daarna met een heleboel voedingsstoffen via de boom naar de jonge kokosnoten. Eigenlijk gebeurt dit bij elke vrucht aan een boom: ook bij appels, peren, etc. Dit voedingsrijke vocht zorgt ervoor dat een kokosnoot kan groeien. Na een paar weken groeien, vormt dit vocht een witte binnenkant in de kokosnoot: het kokosvlees. Het restant van dit vocht is het kokoswater in de kokosnoot: 95% water en verder wat suiker, vezels en eiwit. Het water in een kokosnoot is dus geen regenwater dat door de harde schil heen komt, zoals vaak wordt gedacht.

Kokoswater, kokosmelk of kokossap

Kokoswater is niet hetzelfde als kokossap of kokosmelk. Kokosmelk is juist een mengsel van het kokosvlees en kokoswater. Dit kun je in de supermarkt in een blik of een pakje kopen. Kokossap is geperst kokosvlees (net als sinaasappelsap van geperste sinaasappelen). Hieraan wordt vaak suiker toegevoegd. Ook wordt kokossap vaak verwerkt in vruchtendrankjes die je in de supermarkt kunt kopen.

Geen suiker in kraanwater, wel in kokoswater

De overeenkomst is dat kraanwater van Vitens en kokoswater beide uit de grond komen. Kraanwater is in tientallen jaren door de bodem (het beste natuurlijke filter) naar ondergrondse waterbronnen gezakt. Kokoswater wordt juist in kortere tijd omhoog gezogen door de boom en door de boom gezuiverd. Daarnaast bevat kraanwater geen suiker, vezels en eiwitten, in tegenstelling tot kokoswater. Al met al is kokoswater een goede dorstlesser én erg lekker. Dus mocht je je in de tropen bevinden en geen water bij de hand hebben, dan biedt een kokosnoot uitkomst!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.