Wat is sterk water?

Blog
Wat is sterk water

Misschien heb je het weleens gezien tijdens de biologieles of op tv: een orgaan of een stukje weefsel op sterk water.

Sterk water wordt gebruikt om (delen van) organismen in te conserveren. Maar wat is sterk water eigenlijk?

Conserveermiddel

Sterk water is een verouderde term en er kunnen twee vloeistoffen mee bedoeld worden:

  • Een waterige oplossing van ethylalcohol (ethanol), oftewel alcohol, van ongeveer 70%.
  • Een oplossing van het gas formaldehyde in water, formaline genaamd.

Het gebruik van de giftige vloeistof formaline wordt tegenwoordig afgeraden, tenzij een organisme alleen maar in formaline bewaard kan blijven. Al het andere wordt in water met veel alcohol bewaard (vandaar de naam ‘sterk’!). Door alcohol krijgen bacteriën en schimmels geen kans en blijven de organen en weefsels lang in goede staat bewaard.

Geschiedenis van sterk water

Vanaf de 17de eeuw wordt sterk water gebruikt. De Amsterdamse anatoom Frederik Ruysch werd wereldberoemd als de ontdekker ervan. Zijn collectie van preparaten werd zelfs een echte toeristische trekpleister. Met behulp van sterk water konden weefsels en organen beter en langer bestudeerd worden. Er hoefden niet telkens nieuwe organen gebruikt te worden, wat het een erg duurzame oplossing maakte! Tegenwoordig wordt sterk water nog steeds gebruikt voor onderwijs en onderzoek.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.