Word je onvruchtbaar van drinkwater?

Blog

Dat was even schrikken. Uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum liet aan het AD weten dat de spermakwaliteit van de Westerse man achteruit gaat. Hij geeft hier twee oorzaken voor aan: de weekmaker Bisfenol A en bestrijdingsmiddelen.

 

 

Bisfenol A

In het AD-artikel, maar ook in andere nieuwsberichten, werd de suggestie gewekt dat de weekmakerstof Bisfenol A (BPA) ook in het drinkwater zit. Dit is niet waar. In ons grondwater vinden we geen Bisfenol A (BPA) en dus ook niet in het kraanwater (na zuivering). Dohle heeft inmiddels aan Vitens bevestigd dat hij het niet over het Nederlands kraanwater had. Bisfenol A is een chemische stof die in veel plastic producten zit verwerkt, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes.

 

Pesticiden

Hoe zit het dan met pesticiden? Dohle zegt hierover: “In kraanwater zitten allerlei bestrijdingsmiddelen, die drinkwaterbedrijven er niet helemaal uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal zich minder goed ontwikkelt.”

 

Dit klopt gedeeltelijk: in ons kraanwater vinden we soms inderdaad zeer lage concentraties bestrijdingsmiddelen. Het zijn niet meer dan enkele druppels in een oceaan. Dit staat niet in verhouding tot bijvoorbeeld de hoeveelheid pesticiden die op fruit wordt aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat de hoeveelheid pesticiden op fruit zo laag is, dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

 

Toch nemen wij pesticiden, hoe verwaarloosbaar ook, zeer serieus. Wij vinden dat pesticiden überhaupt niet in onze waterwingebieden thuishoren. We hebben liever schone bronnen, zodat  we minder hoeven investeren in complexe zuiveringstechnieken om de pesticiden er zoveel mogelijk uit te filteren. We kijken daarom samen met het Waterschap en de landbouwsector hoe we dit kunnen verminderen. We volgen de internationale onderzoekswereld naar de mogelijke effecten van pesticiden op de gezondheid op de voet.

 

De Volkskrant nuanceert overigens de uitspraken van Dohle en geeft aan dat er geen reden tot paniek is over de spermakwaliteit. Gelukkig maar.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.