Zit er energie in water?

Blog

Ja! Er zit energie in water, maar je wordt er gelukkig niet dik van. Je lichaam haalt er namelijk geen energie (calorieën) uit. Toch zit er wel energie in water.

Energie opwekken

Je hebt vast weleens de kracht van water gevoeld in een rivier met een sterke stroming, of als je onder een waterval stond. Deze energie noemen we kinetische energie (uit beweging) of potentiële energie (als iets naar beneden valt). Met watermolens of dammen kan deze energie uit het water gehaald worden: ‘energie opwekken’.

Blauwe energie

Via de zeeën en oceanen kan ook erg veel energie opgewekt worden. Bijvoorbeeld met de getijden. Eb en vloed zorgen voor een krachtige stroming en die kracht kan omgezet worden in elektrische energie. Net zoals grote golven veel energie kunnen leveren. Ook neemt de zee veel warmte van de zon op. Deze zonnewarmte kan ook gebruikt worden om energie op te wekken. En tenslotte levert het verschil tussen zout en zoet water een ‘spanning’ op die gebruikt kan worden om energie op te wekken. Als er namelijk een membraan tussen het zoute en zoete water geplaatst wordt, wil het zoete water richting het zoute water stromen. Deze energie uit water noemen we ‘blauwe energie’.

In de kleinste deeltjes

Energie zit niet alleen in de grote oceanen, of snelstromende rivieren, maar ook in de allerkleinste deeltjes water: de moleculen. Binnenin een molecuul zijn allerlei trillingen en spanningen, die er samen voor zorgen dat de atomen op hun plek blijven.

Dus als nu iemand aan jou vraagt of er energie in water zit, kun jij uitgebreid antwoord geven!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.