Zweet je onder water ook?

Blog

Tijdens fanatieke sportsessies ontkom je er niet aan, en bij warm weer of in warme ruimtes gebeurt het zelfs al bij de kleinste inspanning: je gaat zweten! Op zulke momenten zou je het liefst in een koel zwembad duiken. Maar zweet je onder water eigenlijk ook?

Waarom zweet je?

Zweten doe je de hele dag door, ook al merk je dat niet altijd. Gemiddeld verlies je zo’n halve liter vocht per dag door te zweten. Ons lichaam doet dit om overtollige warmte kwijt te raken en zo onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Doordat zweet op je huid verdampt, koel je namelijk af. Er zijn situaties waarin je extra zweet. Wanneer het heel warm is, je gestrest of angstig bent, wanneer je koorts hebt, of wanneer je sport bijvoorbeeld.

Hoe gaat dit onder water

Als je het heel erg warm hebt, of als je net gesport hebt, is het vaak lekker om een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Door het koude water koel je snel af en daalt je lichaamstemperatuur tot een aangenamer temperatuur.

Maar is het ook mogelijk om júist onder water te zweten? Absoluut, als je maar actief genoeg bent. Als je fanatiek baantjes trekt, zet je je spieren stevig aan het werk. Hierdoor produceren zij warmte die – onder normale omstandigheden – niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Daarom zet je lichaam deze warmte automatisch om in zweet. Maar doordat zweet onder water niet kan verdampen, is dat niet erg effectief… Gelukkig onttrekt het koele water voldoende warmte uit je lichaam en zul je niet oververhit raken.

Zijn zwembaden dan niet vies?

Als je een uur actief sport in het water, verlies je gemiddeld 200 milliliter zweet. Dat is ongeveer een limonadeglas vol. Dat klinkt alsof het water – met al die mensen in een zwembad – na een uur heel vies is, maar gelukkig wordt ervoor gezorgd dat een zwembad geen zweetbad wordt. Hiervoor worden bijvoorbeeld pompen gebruikt, die het water verversen; filters die het water schoonmaken en chloor om bacteriën te doden.

Je kunt dus gewoon blijven zwemmen. En dat is belangrijk, want naast heerlijk ontspannend, is het ook erg goed voor je longen, hart en (andere) spieren!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.