Hoe wordt het ijs van één van de snelste ijsbanen ter wereld gemaakt?

Blog

Om deze vraag te beantwoorden roepen we de hulp in van Beert Boomsma. Hij begon zijn carrière ooit in een ijssalon, maar is nu ijsmeester van de gloednieuwe laaglandbaan in Thialf, het schaatsepicentrum van de wereld. Hij kan ons vast en zeker alles vertellen over kunstijs!

“Dat klopt, ik heb een heleboel te vertellen over ijs. Om te beginnen zal ik uitleggen hoe een kunstijsbaan is opgebouwd. De basis is gemaakt van beton met daarin een omgekeerde vloerverwarming: een netwerk van buizen waar koude vloeistof doorheen loopt. Door hier gezuiverd water met allerlei toegevoegde mineralen op te laten bevriezen, ontstaat de basis van de kunstijsbaan. Deze basis met daarin de belijning blijft het hele seizoen liggen, daar bovenop komt steeds een nieuwe toplaag. Voor het opbouwen van de basislaag is maar liefst 350 m3 water nodig. Vervolgens wordt er continu ‘gedweild’ om de toplaag in topconditie te brengen. Dweilen doen we met een ‘Zamboni’: een machine waarmee je over het ijs rijdt, met daaronder een mes waarmee de bovenste laag van het ijs geschaafd wordt. Daarna vloeit er heet water (65 graden) over het ijs en is het kunstijs weer in optimale conditie. Waarom heet water? Dat hecht beter dan koud water. Per dweilbeurt gaat er wel 1.000 liter water doorheen, en dat zo’n 30 keer per dag! De totale ijslaag is tussen de 2,5 en 3 centimeter dik.

Het ijs smelt nooit, er worden allerlei innovatieve technieken gebruikt om dat te voorkomen. Zo hangen er speciale ‘warmtegordijnen’ over het publiek. De temperatuur van het ijs ligt altijd tussen de -6 en -8, afhankelijk van de afstand die geschaatst wordt. Bij kortere afstanden is het ijs warmer dan bij langere afstanden, dat zorgt voor net een beetje extra grip. De baan in Thialf is één van de snelste van de wereld. Er spelen allerlei factoren mee in de ‘snelheid’ van een baan: bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur en de luchtdruk.”

 

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.