Kom naar Watermakers Fikkersdries in Driel

Evenement

Op zaterdag 7 november aanstaande opent Vitens de deuren van haar drinkwaterproductiebedrijf Fikkersdries in Driel. Jong en oud kunnen tijdens deze open dag zien en beleven hoe het kraanwater gemaakt wordt. Fikkersdries is de op een na grootste drinkwaterproductielocatie van Vitens en levert elk jaar ongeveer 24 miljard liter drinkwater aan inwoners van Driel, Beuningen, Wijchen, Bemmel, Arnhem-Zuid, een gedeelte van Nijmegen en omgeving. Vanaf eind 2015 zal de locatie meer water aan Nijmegen gaan leveren, vanwege de sluiting van de drinkwaterproductielocatie Nieuwe Marktstraat in Nijmegen.

Uniek kijkje in de wereld van ons drinkwater
‘Watermakers’ is een unieke kans om een kijkje achter de schermen bij Vitens te nemen. Drinkwaterproductiebedrijven zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor bezoekers. Met deze open dag biedt Vitens iedereen de gelegenheid het drinkwaterproductiebedrijf te bekijken. Bezoekers kunnen op een interactieve en informele manier zien en ervaren wat er allemaal komt kijken bij het winnen, zuiveren en leveren van hun kraanwater. Zij kunnen verder al hun vragen over drinkwater stellen aan medewerkers van Vitens. Kinderen kunnen zelf aan de slag met leuke activiteiten zoals water proeven, repareren van een lek, een Watermakers speurtocht en een wandeling op zoek naar de vos en de buizerd.

Drinkwater van duizenden jaren oud
Fikkersdries heeft een eenvoudig productieproces omdat het grondwater al van nature vrij zacht en zuiver is. Het zeer oude grondwater in Fikkersdries is water dat duizenden jaren geleden als regen op de Veluwe is gevallen en vervolgens zeer langzaam via de bodem naar de winvelden van Fikkersdries is gestroomd. Tijdens het productieproces worden stoffen als ijzer en mangaan met beluchting en zandfiltratie volledig verwijderd.

Uitbreiding drinkwaterproductie en aanleg transportleiding naar Nijmegen
Fikkersdries bestaat sinds 1975 en is in 2007 uitgebreid. Dit jaar is het productiebedrijf weer uitgebreid om ook water te kunnen leveren aan een groter gedeelte van Nijmegen. Daarvoor zijn pompen, filters en een reservoir bijgebouwd. Ook is een transportleiding aangelegd tussen Driel en Nijmegen van 15 km lang. Eind 2015 is de aanvullende waterlevering aan Nijmegen een feit.

Watermakers start op zaterdag 7 november om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Belangstellenden zijn welkom aan de Groene Woudsestraat 4 in Driel. De toegang is gratis.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.