Kom naar Watermakers Oldeholtpade

Evenement
Watermakers Vitens

Op zaterdag 17 mei a.s. opent Vitens de deuren van haar drinkwaterproductiebedrijf in zuid-Friesland tijdens 'Watermakers Oldeholtpade'.

Jong en oud kunnen tijdens deze open dag zien en beleven hoe het dagelijkse kraanwater gemaakt wordt. Oldeholtpade is één van de vier productielocaties van drinkwaterbedrijf Vitens in Friesland op de vaste wal. De locatie produceert elk jaar 6,5 miljard liter drinkwater voor de ongeveer 150.000 inwoners van Heerenveen, Wolvega, Gorredijk en omgeving.

Uniek kijkje in de wereld van ons drinkwater
‘Watermakers’ is een unieke kans om een kijkje achter de schermen bij Vitens te nemen. Drinkwaterproductiebedrijven zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor bezoekers, onder meer vanwege de eisen rond de bescherming van ons drinkwater. Met deze open dag biedt Vitens omwonenden, gezinnen binnen het verzorgingsgebied en andere belangstellenden de gelegenheid de drinkwaterproductielocatie te bekijken. Bezoekers kunnen op een interactieve en informele manier zien en ervaren wat er allemaal komt kijken bij het winnen, zuiveren en leveren van hun kraanwater.

Bijzonder is dat bezoekers het water in de installaties daadwerkelijk kunnen zien, wat op veel andere locaties niet het geval is. Zij kunnen verder al hun vragen over drinkwater stellen aan medewerkers van Vitens. Kinderen kunnen zelf aan de slag met leuke activiteiten, zoals waterproefjes, water proeven, repareren van een lek, een Watermakers speurtocht en 'lopen op water'.

Complexe drinkwaterzuivering
De locatie in Oldeholtpade heeft een uitgebreide en complexe drinkwaterzuivering met onder meer ontharding en ontkleuring. In 2005/2006 is het productiebedrijf volledig gerenoveerd. Om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren zijn een onthardings- en ontkleuringsinstallatie aangebracht. De techniek van ontkleuren op basis van ionenwisseling werd toen voor het eerst in de wereld toegepast. Net als op veel andere productielocaties van Vitens worden reststoffen, zoals kalkkorrels, waterijzer en het concentraat van de ontkleuring, zo veel mogelijk hergebruikt.

Watermakers start op 17 mei om 10:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Belangstellenden zijn welkom aan de Hoofdweg 213 in Oldeholtpade. De toegang is gratis.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.