100.000 stemmen tegen kraanwaterban!

Horecabezoekers willen kraanwater kunnen drinken in de horeca, maar ervaren daar hoge drempels bij.

Horecabezoekers willen kraanwater kunnen drinken in de horeca, maar ervaren nog steeds hoge drempels bij het bestellen van kraanwater. 100.000 Nederlanders hebben daarom hun handtekening gezet onder een petitie, waarin zij oproepen kraanwater op de menukaart te zetten.  

  • Driekwart horecabezoekers wordt kraanwater geweigerd.
  • 100.000 Nederlanders vragen in petitie voor kraanwater op menukaart.
  • Horecabezoekers bereid te betalen voor kraanwater in restaurant.

Uit onderzoek van TNS NIPO (december 2015) blijkt dat driekwart van de Nederlanders wel eens kraanwater geweigerd wordt in horecagelegenheden. Dit terwijl 70% van diezelfde horecabezoekers best bereid is te betalen voor dit kraanwater. Ook vindt 90% van de Nederlanders een karaf kraanwater die standaard op tafel staat een teken van gastvrijheid, terwijl 60% dit simpelweg verwacht. Verder geeft 75% van de horecabezoekers die wijn drinken aan niet minder wijn te consumeren als er kraanwater op tafel staat. Daarnaast is het schenken van kraanwater voor meer dan 50% van de horecabezoekers die kwalificaties op recensiesites geven een reden om een horecagelegenheid een hogere score te geven. 

Kansen voor horecaondernemer

Sterrenrestaurants spelen een voorbeeldrol bij het schenken van kraanwater. Op een na alle sterrenrestaurants in Nederland schenken kraanwater. Drinkwaterbedrijven gaan tijdens de Horecava, die vandaag start, overige ondernemers inspireren en laten zien dat het schenken van kraanwater kansen biedt. Zo hoeft het schenken van kraanwater geen geld te kosten, is het een teken van gastvrijheid en neemt de waardering die horecaondernemers van gasten krijgen op recensiesites toe.

Kraanwater graag

De landelijke petitie Kraanwater Graag die vandaag is aangeboden is een initiatief van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, in samenwerking met PWN, Brabant Water, oasen, Dunea  en partners als Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum. Met de petitie willen de partijen kraanwater beschikbaar krijgen in de Nederlandse horeca, maar ook op festivals en in de openbare ruimte. De petitie stelt dat als je in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. Kraanwater is tenslotte een eerste levensbehoefte, en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.