5 vragen aan Floortje Dessing

Nieuws
Floortje Dessing

In april startte Vitens met de campagne Water uit Lokale Bron. Met deze campagne benadrukken wij het belang van het behoud van schone drinkwaterbronnen. Voor nu en in de toekomst. Floortje Dessing is een ├ęchte waterambassadeur. We stelden haar 5 vragen over de bron van kraanwater.

Je bent het gezicht van de start van de campagne Water uit Lokale Bron van drinkwaterbedrijf Vitens geworden. Leg eens uit waarom.

Omdat ik veel reisprogramma’s maak, zie ik ontzettend veel van de wereld. Hierdoor heb ik ontdekt dat er lang niet overal schoon drinkwater uit de kraan komt. In Nederland is dit wel zo waardoor we er niet bij stilstaan hoe bijzonder dat is. We draaien de kraan open, en het is er gewoon. Een ongekende luxe. En dat kraanwater behoort tot het beste van de wereld. Ik vind dat altijd fijn thuiskomen, dat je weer gewoon uit de kraan kunt drinken. Toch zien we dat ook in Nederland mensen plat water kopen in plastic flessen. Elke dag gooien we een half miljoen plastic flessen weg in ons land. En dat plastic is niet weg, maar komt gewoon op de afvalberg terecht. Ik zet me graag in voor een schoner milieu en kraanwater drinken is eigenlijk een van de makkelijkste manieren om duurzaam te ‘doen’. We denken dat het maar normaal is dat we elke dag kraanwater hebben, dat het maar gewoontjes is. Veel mensen realiseren zich alleen niet dat onze drinkwaterbronnen ook vervuild kunnen raken als we die bronnen niet beschermen. Wat ik goed vind van deze campagne is dat het mensen bewust maakt van de oorsprong van hun water, dat de drinkwaterbronnen van ons allemaal zijn, en van de kwetsbaarheid van drinkwaterbronnen.

Kun je een voorbeeld geven van een land waar je het kraanwater écht niet kunt drinken?

Papoea Nieuw-Guinea is een voorbeeld van een land waar het heel slecht is gesteld met de waterkwaliteit. Als je het water drinkt is er een grote kans dat je er ziek van wordt en zo zijn er zijn ontzettend veel landen waar geen schoon drinkwater uit de kraan komt, als er al drinkwater uit de kraan komt. Wereldwijd hebben nog 800 miljoen mensen geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Afgelopen zomer ben ik ook ziek geworden, waarschijnlijk als gevolg van vervuild kraanwater. Je bereidt je natuurlijk altijd goed voor op een reis, maar soms krijg je tóch water binnen. Bijvoorbeeld door het eten van een salade die is gewassen met vervuild kraanwater. Of door ijsblokjes die zijn gemaakt van vies water.

Weet jij waar je kraanwater vandaan komt?

Jazeker. Ik woon in Amsterdam en het drinkwater komt uit het Lekkanaal bij Nieuwegein en uit de Bethunepolder bij Maarssen. Dit wordt vervolgens gezuiverd in de Amsterdamse Waterleidingduinen en richting de stad gepompt. Het is dus een heel lokaal product, wat zonder plastic en met weinig energieverbruik bij iedereen uit de kraan komt. Eigenlijk een soort slow food, heel duurzaam!

Waarom is het zo belangrijk om te weten waar je kraanwater vandaan komt?

Als je niet weet dat je water uit een lokale bron komt, is het onmogelijk om hier zorg voor te dragen. De bronnen zijn heel bijzonder, en hebben hun eigen unieke kenmerken. Zo verschilt de leeftijd, of soms is het water heel mineraalrijk bijvoorbeeld. Door mensen bewust te maken van hun drinkwaterbron, dat ze er een trots op kunnen zijn én ze te leren hoe ook zij deze bronnen kunnen beschermen, kunnen we er samen voor zorgen dat ook onze kleinkinderen nog kunnen genieten van schoon drinkwater.

Wat zouden we kunnen doen om drinkwaterbronnen te beschermen?

Om bronnen schoon te houden moet je zorgen dat er geen vervuilende middelen in het grondwater terecht komen. Gebruik dus geen chemische bestrijdingsmiddelen voor je tuin, of was je auto niet op je oprit maar in de wasstraat zodat eventuele olie uit het afvalwater gezuiverd kan worden. Je kunt daarnaast in de supermarkt ook kiezen voor biologische producten. Voor deze producten zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en deze dragen daarom ook bij aan schone drinkwaterbronnen. Als je weet uit welke bron je kraanwater komt, kun je ook opletten bij wat er in de buurt van je drinkwaterbron gebeurt. Zo kunnen diepe bodemactiviteiten of lozingen ook een bedreiging vormen. Maar het begint bij trots. Trots op je eigen kraanwater, wat van ons allemaal is, en zo bij je uit de kraan komt.

Wil je ook weten uit welke bron je kraanwater komt? Doe de postcodecheck! Op waterinhetbuitenland.nl kun je zien of het kraanwater in het buitenland veilig te drinken is.

Wil je een bijdrage leveren aan schoon drinkwater in het buitenland? Steun Water for Life!

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.