514 basisscholen voeren een Kraanwaterdag in

Nieuws

Op 514 basisscholen in Nederland wordt een Kraanwaterdag ingevoerd, een vaste dag in de week waarop iedereen op school alleen kraanwater drinkt.

514 basisscholen in Nederland voeren een Kraanwaterdag in, een vaste dag in de week waarop iedereen op school alleen kraanwater drinkt. Het drinken van kraanwater is lekker en gezond voor kinderen en draagt bij aan het verminderen van de afvalberg. De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens, en wordt gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.  

Kraanwater past bij een gezonde levensstijl
Kraanwater is gezond en duurzaam. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het bevat belangrijke mineralen zoals calcium en heeft 0 calorieën. Het is minstens 400x minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken.  Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Water drinken is dan ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes .

Patroon doorbreken met een Kraanwaterdag
Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school, zo blijkt uit onderzoek dat onder 1000 ouders en 100 leerkrachten via Facebook is gehouden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ouders denken dat hun kinderen op school vaak kraanwater drinken, maar dat dit volgens de leraren juist minder het geval is.

Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal een dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school. Dat kraanwater drinken in de klas kan en effect heeft, werd eerder bewezen op een school in Utrecht.

kraanwaterdag

Kraanwaterdag
Kraanwaterdag is een initiatief van Vitens. Brabant Water en de stichting Join the Pipe hebben zich bij het initiatief aangesloten. Met een online campagne en een kraanwaterlied door Raak!, Yes-R samen met danser Juvat Westendorp, ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht, worden andere scholen opgeroepen zich aan te sluiten bij de Kraanwaterdag onder de hashtag #GoedGedaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.