Vitens helpt Brandweer IJsselland bij nieuw bluswaterbeleid

Nieuws

De brandweer maakt bij het blussen onder meer gebruik van ondergrondse brandkranen. Deze zijn eigendom van drinkwaterbedrijven, zoals Vitens. Door nieuwe wetgeving voor levering van bluswater en een beter inzicht in het waterverbruik, heeft Brandweer IJsselland besloten in de toekomst minder gebruik te maken van brandkranen. En te gaan investeren in een nieuwe watertankwagen en watertransportsystemen. Hiermee verbetert de dekking van bluswater van de brandweer.

Nieuwe richtlijnen en beter inzicht

Onderzoek wees uit dat de brandweer toe kan met tweederde van het aantal brandkranen dat er nu beschikbaar is in de gemeenten. Er is dan nog voldoende bluswater voorhanden door inzet van ander materieel en meer gebruik van oppervlaktewater. Brandweer IJsselland en Vitens gaan samen bepalen welke brandkranen afgestoten kunnen worden, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid. In de historische binnensteden en buitengebieden blijven alle brandkranen gehandhaafd.

Bluswater ten opzichte van drinkwater

De hoogste prioriteit van Vitens is het leveren van de beste kwaliteit drinkwater. Elke keer dat de brandweer gebruikmaakt van een brandkraan - die aangesloten is op het drinkwaternet - bestaat er een kans dat dit de kwaliteit van drinkwater beïnvloedt. Indien de brandweer over kan stappen op het gebruik van oppervlaktewater, is de brandweer onafhankelijk van drinkwater als bluswater. Lees hier ons standpunt ten opzichte van bluswater.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.