Feestelijke heropening productiebedrijf Noardburgum

Nieuws

Productiebedrijf Noardburgum is vrijdag 13 april officieel geopend. Burgemeesters Gerbrandy en Gebben van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel voerden de openingshandeling uit door bij het tappunt een flesje ‘Frysk Fris’ te tappen. Frysk Fris is de naam van het lokale water dat Vitens hier oppompt. Ook Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos de Bourbon de Parme behoorde tot de officiële gasten.

Directievoorzitter Jelle Hannema opende de middag met een speech over de uitbreiding van de productiecapaciteit van de locatie en de aanleg van het zonnepanelenpark. Hij prees de partijen die met Vitens hebben samengewerkt om deze razendsnelle uitbreiding te realiseren. Noardburgum is nu uitgebreid van 12 miljoen m³ naar 14 miljoen m³ water per jaar. Vitens vangt met deze vergroting van de drinkwatercapaciteit een deel op van de vergrote vraag naar drinkwater in de provincie Friesland.
Bovendien is met de aanleg van het zonnepanelenpark in Noardburgum een mooie stap gezet in de verduurzaming van onze drinkwatervoorziening. In totaal liggen er 1134 zonnepanelen, die naar verwachting 284.471 kWh per jaar gaan leveren. Zo zal 10% van het totale stroomverbruik van de productielocatie door zonnepanelen worden geleverd. De overige 90% wordt geleverd door groene windenergie.

Prins Carlos deelde in zijn speech zijn visie op het belang van innovatie en een duurzame, circulaire toekomst voor Nederland. De Prins prees Vitens en de Friezen door te zeggen dat andere partijen een voorbeeld kunnen nemen aan hun inzet en werk op het vlak van duurzaamheid. Ook deelde hij zijn verbazing over de leeftijd die ons kraanwater gemiddeld heeft. Dat blijkt honderden jaren ouder te zijn dan zijn ‘guilty pleasure’, 25 jaar oude single malt whisky.

Vitens is onlangs gestart met de campagne ‘Water uit lokale bron’. Voor het eerst vertelt Vitens het verhaal áchter ons kraanwater. Dat winnen we uit bijna 100 verschillende bronnen in ons verzorgingsgebied. Elke bron heeft zijn eigen smaak, leeftijd en samenstelling. Frysk Fris is de naam van het water dat Noardburgum uit vier verschillende bronnen wordt gewonnen. Kijk voor meer informatie op www.vitens.nl/lokalebron


Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.