Griep? Zorg dat je voldoende drinkt!

Nieuws
Kruidenthee

Veel Nederlanders zijn het nieuwe jaar al hoestend en proestend begonnen, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel. Al drie weken lang heerst er een griepgolf in ons land. Vooral kinderen hebben momenteel last van griepklachten.

Bij griep en verkoudheid is het belangrijk om veel water te drinken. Voldoende vocht binnen krijgen is namelijk nodig om afvalstoffen af te kunnen voeren. Vocht onttrekkende dranken, zoals koffie en alcoholische dranken worden afgeraden. Dat geldt ook voor dranken die slijmvorming stimuleren, zoals melkproducten. Maar hoe zorg je dat je voldoende water binnen krijgt als je niet lekker bent? Hieronder drie tips om genoeg te drinken om snel weer beter te worden.

Kruidenthee

Warme, verse kruidenthee drinken is een goede manier om vocht binnen te krijgen. Een winterthee met verse gember en citroen bijvoorbeeld. Gember helpt daarnaast tegen misselijkheid en citroen bevat vitamine c. Hierbij een recept:

  • Breng een liter kraanwater aan de kook;
  • Snijd een gemberteen in grote schijfjes;
  • Snijd een citroen in partjes;
  • Vul een theepot met het kokende water, de gember en de citroen;
  • Even laten trekken;
  • Voeg eventueel honing naar smaak toe;
  • Op je gezondheid!

IJs

Het is er wellicht het weer niet helemaal voor, maar een ijsje kan helpen om een schrale en pijnlijke keel te verzachten. Hiervoor kun je zelf ijsjes maken van bijvoorbeeld verse sinaasappelsap en water, of kiezen voor ijsblokjes in je glas kraanwater.

Zet een timer of download een app

Vergeet je telkens om voldoende water te drinken? Zet dan een timer om af en toe een glas water te drinken. Het voedingscentrum beveelt aan om elke dag in totaal 1,5 tot 2 liter water binnen te krijgen. Als je koorts hebt verlies je veel vocht, dus dan heb je wellicht nog wat meer water nodig. Er zijn ook veel verschillende apps die kunnen helpen om regelmatig water te drinken, zoals de Herinnering voor water drinken app, Aqualert of de Water Time pro. Deze zijn gratis te downloaden in de appstore.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.