Humuszuurtechnologie van Vitens en Royal HaskoningDHV wint internationale innovatieprijs

Nieuws

Drinkwaterbedrijf Vitens en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV winnen een internationale innovatieprijs voor de techniek waarmee humuszuur uit drinkwater gehaald kan worden.

Drinkwaterbedrijf Vitens en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV hebben op dinsdag 24 februari in Istanbul een internationale innovatieprijs gewonnen voor de techniek waarmee humuszuur uit drinkwater gehaald kan worden. De Water and Energy Exchange bekroonde HumVi met een Global Innovation Award binnen de categorie Operations. De jury sprak in het bijzonder haar waardering uit voor de samenwerking tussen Royal HaskoningDHV en Vitens, waarmee de techniek wereldwijd uitgerold kan worden. Eerder dit jaar tekenden de partijen een samenwerkingsverband om dit mogelijk te maken. 

Rik Thijssen, manager Business Development van Vitens is blij met de prijs: “Goed te zien dat er veel aandacht en waardering is voor het werk wat we afgelopen 2 jaar binnen Vitens hebben gerealiseerd. Zeker zo belangrijk is de waardering deze week voor de publiek-private samenwerking tussen Vitens en Royal Haskoning DHV om internationaal aan de slag te gaan”.

De humuszuurtechniek zorgt voor 100% hergebruik van de reststroom die ontstaat bij het ontkleuren van drinkwater. De techniek behelst een efficiënte toepassing van ionenwisseling, waarmee ook van moeilijk te zuiveren grondwater perfect drinkwater te maken is, in combinatie met verschillende bestaande membraantechnieken. De reststroom wordt gesplitst in drie producten: water, zout en humuszuur. Water en zout wordt volledig hergebruikt in het productie proces. Het humuszuur heeft Vitens kunnen opwaarderen tot een product dat inmiddels toegepast wordt in de agrarische sector als plant- en bodemverbeteraar. Deze heeft de naam HumVi gekregen.

Royal HaskoningDHV ziet kansen voor de techniek én de toepassing van deze reststroom in het buitenland. Op dit moment wordt in Europa humuszuur vooral via een chemisch proces gewonnen uit geïmporteerd bruinkool uit de Verenigde Staten of Australië. Een proces dat niet alleen slecht voor het milieu is, maar ook nog eens kostbaar vanwege de transportkosten. Door drinkwaterbedrijven wereldwijd te helpen humuszuur te winnen uit het eigen water ontstaat een duurzaam, lokaal product dat eenvoudig gewonnen kan worden en zonder milieubelasting direct kan bijdragen aan het verhogen van de opbrengst van de land- en tuinbouw, ook in gebieden waar minder water beschikbaar is voor irrigatie. 

Het humuszuur kan niet alleen worden gebruikt als bodemverbeteraar maar zou ook kunnen bijdragen aan een gezondere dierhouderij door het efficiënter voergebruik en het verlagen van het gebruik van antibiotica. Studies tonen aan dat bijvoorbeeld biggen met de toevoeging van humuszuren in het voer gezonder blijven en beter groeien. Royal HaskoningDHV verwacht dat de techniek in elk geval toepasbaar is in Het Verenigd Koninkrijk, Engeland en Scandinavië. 

Vitens’ duurzame missie
Door te investeren in duurzaamheid en innovatie, en dus in technieken zoals het verwijderen van humuszuur, zorgt Vitens ervoor dat ook in de toekomst de continuïteit van betrouwbaar drinkwater bij haar in goede handen is. Vitens zet dan ook stevig in op het 100% hergebruiken van alle reststoffen die overblijven na het zuiveren van water.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.