Hydrochip maakt onzichtbare algen zichtbaar in Micropia

Nieuws
laboratoriumonderzoek

Micropia: ’s werelds eerste museum voor het kleinste leven op aarde.

Vanaf 1 oktober 2014 kun je Micropia bezoeken: ’s werelds eerste museum voor het kleinste leven op aarde. In Micropia wordt de onzichtbare wereld van microben en algen zichtbaar gemaakt. In Micropia is ook de Hydrochip te zien. Door de werking van de Hydrochip te laten zien in Micropia hopen de uitvinders van de chip, waaronder drinkwaterbedrijf Vitens, jongeren enthousiast te maken voor het watervak. Vitens en TNO zijn samen de initiatiefnemers geweest voor de ontwikkeling van de Hydrochip. 

Hydrochip

De Hydrochip meet welke voor het oog onzichtbare kiezelalgen in het water leven. Wetenschappers en waterbeheerders weten dankzij de chip precies hoe het met het water gaat. Je kunt zeggen dat de chip in staat is om in één keer te meten hoe gezond het water is. De kiezelalgen zien er onder de microscoop prachtig uit; het zijn bijna levende ijskristallen. Planten en dieren die in het water leven hebben schoon water nodig. Als het water wordt gebruikt om kraanwater van te maken, moet het ook schoon zijn. Dankzij deze chip kunnen wetenschappers en waterbeheerders snel meten hoe schoon het water is en snel bepalen welke maatregelen nodig zijn als het water vervuild is. Kom ook naar Micropia, om de werking van de Hydrochip te bekijken! Micropia is gevestigd aan het nieuwe Artisplein. Kijk voor meer informatie op www.micropia.nl.

Wetenschappers en waterschappers werken samen in een EU Life project om de definitieve versie van Hydrochip te maken en te valideren: Het is een project van onderzoeksinstituut TNO, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), watercyclusbedrijf Waternet en drinkwaterbedrijf Vitens.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kom naar Watermakers Hengelo

Evenement

Op zaterdag 13 september aanstaande opent Vitens de deuren van haar grootste drinkwaterproductiebedrijf in de Achterhoek...

Lees meer

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.