Leerzaam en leuk: eerste veldles in Laren

Nieuws

Welke weg legt water af van grond naar kraan?

Gebieden waar water wordt gewonnen, daar zijn we zuinig op. Het zuiveren van water begint namelijk al onder de grond. Over dit natuurlijke proces, ook wel Filter Nul genoemd, organiseren we veldlessen in waterwingebied Vechterweerd in Overijssel. Onlangs organiseerden we voor het eerst een veldles in waterwingebied Laren (Noord Holland).

Tijdens de veldles gaan basisschoolleerlingen uit de bovenbouw letterlijk het veld in. Ze ervaren hoe water wordt gezuiverd door verschillende opdrachten te doen. Onder leiding van gidsen van natuurvereniging IVN filteren ze water uit de sloot, bekijken ze kriebelbeestjes in een loeppotje, maken ze een bodemprofiel met de grondboor en zoeken ze sporen van dieren. Een medewerker van Vitens legt uit welke weg het water aflegt vanuit de grond naar onze kraan. Spelenderwijs wordt duidelijk dat er heel wat komt kijken bij het winnen en zuiveren van water. En hoe belangrijk het is om voorzichtig om te gaan met de natuur in onze waterwingebieden. Door de veldlessen begrijpen kinderen dat je hier zelf een bijdrage kan leveren.   

Via IVN kunnen scholen in de buurt van Zwolle en Laren (NH) zich opgeven voor veldlessen in 2018.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.