Spoel de kraan door na vakantie

Nieuws

Spoel de kranen 1 minuut door zodra je terugkomt van vakantie.

Drinkwaterbedrijf Vitens adviseert iedereen die terugkomt van vakantie hun kranen 1 minuut door te spoelen. Volgende week worden veel Nederlanders terug van vakantie verwacht. Tijdens hun afwezigheid heeft het water in de leidingen stil gestaan wat de kwaliteit van het drinkwater kan beïnvloeden. Tijdens een warme zomer zoals deze is bovendien de kans aanwezig dat er bacteriën groeien in de leidingen in de woning. Daarom adviseert Vitens om direct na terugkomst van vakantie de kranen in de woning één minuut door te spoelen.

Legionella

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat jaarlijks enkele honderden Nederlanders besmet raken met de legionellabacterie. Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken. Legionellagroei kan plaatsvinden bij stilstaand water en temperaturen tussen de 25 graden en 50 graden. Een besmetting kan opgelopen worden door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raadt Vitens aan de douchekop door te spoelen, ondergedompeld in een emmer met water.

Vooral jongeren vergeten door te spoelen

Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens blijkt dat veel jongeren onder de 35 jaar niet weten dat je je kranen moet doorspoelen na thuiskomst. Slechts 35% doet het en 29% doet het nooit. Ook blijkt dat veel jonge mensen zich niet bewust zijn dat water een versproduct is. Daarom roept Vitens specifiek ook jongeren die terugkomen van vakantie op de kranen door te spoelen. Met een campagne op Facebook wil Vitens jongeren hiervan bewust maken.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.