Stijgende lijn overwinterende vleermuizen in Vitens bunker

Nieuws

Jaarlijks tellen boswachters van Natuurmonumenten en Wiecher Akse van Vitens de overwinterende vleermuizen. Wat wordt er dit jaar aangetroffen?

Het is iedere keer weer spannend wat we er aantreffen. Is de bunker door vandalisme beschadigd? Zijn er bomen voor de invliegopening gewaaid, of staat het water erg hoog in de vijver voor de deur? Dit laatste was deze keer het geval. Als het water tot de deur staat dan weten we eigenlijk al genoeg en trekken we uit voorzorg waadpakken aan. Wadend naar de stalen deur kwam het water al tot aan de knieën. Een eerste blik naar binnen werpen was genoeg; het water stond hoog. Zorgvuldig worden dan alle gaten, kieren en stenen onderzocht. De taken worden dan verdeeld, waarbij twee personen alles afspeuren en de anderen het aantal vleermuizen en de verschillende soorten bijhouden. Aan het eind van deze langgerekte bunker in Sint Jansklooster zat een franjestaart op de grond, gevaarlijk dicht bij het water. Na de vleermuis iets opgewarmd te hebben is hij weer teruggeplaatst bij zijn soortgenoten.

Aantallen

Opmerkelijk zijn de hoge aantallen franjestaarten, ieder jaar worden het er meer. Voor deze vleermuissoort is de bunker dus een ideale plek om te overwinteren. Ook de watervleermuizen schommelen per jaar en zijn altijd aanwezig. Gewone Groot-oor vleermuizen zijn wat afwisselender.Het ene jaar wel, het jaar erop niet. Al met al kwamen we met de telling op 108 overwinterende vleermuizen uit.

Krent in de pap

Dit jaar werd ook reikhalzend uitgekeken of de meer-vleermuis van vorig jaar ook aanwezig was. Helaas werd deze zeer zeldzame en bedreigde vleermuis niet aangetroffen. Ook de baardvleermuis werd niet gezien. Toch kunnen we spreken van een succesvolle reeks. Vleermuizen weten de bunker feilloos te vinden en zit er een stijgende lijn in het aantal vleermuizen dat hier overwintert. (zie tabel).

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.