Vitens legt eerste grootschalige intelligente drinkwaterleidingnet ter wereld aan

Nieuws
Onderhoud Waterleiding

Vitens gaat als eerste drinkwaterbedrijf ter wereld een grootschalig intelligent drinkwaterleidingnet aanleggen.

Het 9.000 km lange leidingnet van de provincie Friesland wordt hiervoor voorzien van 200 sensoren die realtime de vraag naar en kwaliteit van drinkwater gaan meten. Het drinkwaterbedrijf heeft de ambitie hiermee eventuele problemen te gaan oplossen nog voordat de klant hier last van heeft, klanten proactief te informeren als er verstoringen zijn en meer inzicht te krijgen in wat er in het leidingnet gebeurt. Het project heet Friesland Live! Vitens start begin 2016 met de aanleg van de sensoren.

Einde aan traditionele drinkwatervoorziening

Bij een leidingbreuk of andere problemen in het leidingnet, is Vitens nu nog afhankelijk van een klant die het drinkwaterbedrijf belt. Door het leidingnet realtime in kaart te hebben, wil Vitens problemen gaan oplossen nog voordat de klant er last van heeft. Er komt hiermee een einde aan de traditionele manier van bedrijfsvoering.
"Voor ons is dit echt een game changer” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, “We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen. Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert”.

200 paar oren en ogen in het net voor Friesland Live!

Sensoren kunnen live registreren wat er in het leidingnet gebeurt en deze data doorsturen naar de centrale waterverdeling van Vitens. De sensoren functioneren daarmee als een soort oren en ogen in het net: Een haarscheur in een leiding kan daardoor ‘gehoord’ worden door een sensor, nog voor een leidingbreuk ontstaat. Vitens kan dan een monteur op pad sturen nog voordat een klant een probleem met de drinkwaterlevering ondervindt. Vitens ziet nog meer mogelijkheden voor de sensoren op lange termijn zoals het verminderen van energieverbruik door meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit.

Vitens begint in 2016 met het aanleggen van het intelligente drinkwaterleidingnet in Friesland. Daarmee heeft de provincie een wereldprimeur, nog nergens anders ter wereld is op deze schaal realtime inzichtelijk wat er in het leidingnet gebeurt. Met het project is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid.

Het project wordt gestimuleerd met een subsidie van de Europese Commissie en de Provincie Fryslan.

Meer weten? Vitens presenteert Friesland Live! op de internationale watervakbeurs  Aquatech, van 3 t/m 6 november in Amsterdam, in hal 02.214.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.