Internationale jonge wetenschappers bezoeken Vitens-laboratorium in Leeuwarden

Nieuws
LabExperience Day

’s Werelds meest getalenteerde leerlingen van 15 jaar bezoeken op vrijdag 8 december het laboratorium van Vitens. Het bezoek is onderdeel van de International Junior Science Olympiad (IJSO), die dit jaar in Nederland wordt gehouden. De IJSO is een wedstrijd waarbij leerlingen de competitie aangaan in de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie. Tussen de wedstrijddagen door maken zij kennis met ‘water in Nederland’. Het Vitens-laboratorium laat ze in vogelvlucht ervaren hoe je 24 uur per dag betrouwbaar en betaalbaar drinkwater kunt garanderen.

De 120 leerlingen ontdekken wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij krijgen een rondleiding langs de robots in het lab en doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken. Samen met de laboranten van Vitens leren zij alles over chemisch en microbiologisch onderzoek. Zoals de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën. 

 

Vitens hoopt hiermee een nieuwe generatie wetenschappers te boeien met het werken in een laboratorium. Een werkomgeving waarin de technische ontwikkelingen razendsnel gaan en waarbij meettechnieken steeds innovatiever worden. Zo kan het lab tegenwoordig op basis van DNA bepalen of er o.a. gevaarlijke bacteriën (bijvoorbeeld e-coli) in het water aanwezig zijn. Jonge mensen interesseren voor techniek in de watersector, ziet het Vitens als een voorwaarde om nu en in de toekomst een state-of-the-art laboratorium te kunnen zijn. 

 

Over het lab

Het moderne laboratorium van Vitens in Leeuwarden controleert de kwaliteit van drinkwater van bron tot kraan. Het microbiologische en chemische onderzoek in het laboratorium wordt uitgevoerd onder de strengste kwaliteitseisen.

 

Dagelijks worden ongeveer 500 monsters verwerkt en jaarlijks 300.000 flessen. Het aantal analyses per dag bedraagt 600 op meer dan 2.300 componenten. Vitens controleert het drinkwater dagelijks. Dit gebeurt in alle fasen van het drinkwaterproces: tijdens de winning, de productie, in de waterreservoirs en de waterleidingen. Ook bij klanten thuis wordt het drinkwater gecontroleerd.

 

Over IJSO 2017

De IJSO wil havo- en vwo-scholieren tot en met 15 jaar uitdagen en stimuleren op het gebied van de natuurwetenschappen en techniek. Door mee te doen aan deze internationale wedstrijd, ervaren jongeren de mogelijkheden en kansen die er zijn op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat kan hen helpen bij het maken van een geschikte profielkeuze. Achterliggende gedachte is: ‘de juiste student op de juiste plek’.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.