Nieuwe eigenaar voor watertoren Culemborg

Pers

De watertoren Culemborg is verkocht. De watertoren had sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening en was buiten gebruik gesteld.

Vitens doet objecten die geen rol meer vervullen in het proces ‘van bron tot kraan’ niet zomaar van de hand. Om in aanmerking te komen voor aankoop van de toren moest de nieuwe eigenaar, naast een reëel bod, een heldere visie voor herbestemming neerleggen dat bovendien meerwaarde creëert voor zowel object als omgeving.

 

De nieuwe eigenaar gaat de kop van de toren (kop) geschikt maken voor bewoning. Ook wil hij een gemeenschappelijke ruimte voor de wijk in de toren gaan creëren. Hiertoe is een architectenwedstrijd uitgeschreven.

 

De 35 meter hoge watertoren van Culemborg werd in 1911 in gebruik genomen. In 1972 werd de stenen kop vervangen door een plaatmetalen kap, die de toren tot op dit moment nog siert. De inhoud van het waterreservoir bedroeg 200 m3.

Om herbestemming van de watertoren en het oude pompgebouw mogelijk te maken zijn deze, door de grenzen van het waterwingebied te verleggen, in 2016 formeel buiten het waterwingebied komen te liggen.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.