De EIB steunt investeringsprogramma Vitens

Pers

De Europese Investeringsbank (EIB) en drinkwaterbedrijf Vitens hebben vanochtend een leningsovereenkomst van EUR 150 miljoen getekend bij de EU-vertegenwoordiging in Den Haag.

De lening komt ten goede aan een vijfjarig investeringsprogramma van Vitens dat onder meer moderniseringen zal doorvoeren op het gebied van drinkwaterzuiveringen en drinkwaterproductielocaties. Verder zal aandacht uitgaan naar distributienetwerken, sensoren en ondersteuningsinfrastructuur zoals beveiliging en kantoren.

“Met deze investering van de EIB kunnen wij ons inzetten om het Nederlandse leidingnet toekomstbestendig te maken, en werken we aan de duurzame drinkwaterinfrastructuur van de toekomst" aldus Wolter Odding, directielid, van Vitens.

Vitens is actief in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en levert aan ongeveer 5,5 miljoen zakelijke en particuliere klanten drinkwater. De moderniseringen die dankzij dit investeringsprogramma kunnen worden doorgevoerd zullen ten goede komen aan de vele klanten waaraan Vitens in Nederland jaarlijks 350 miljoen m3 water levert.

Vicepresident Pim van Ballekom van de EIB stelde “Een netwerk als dat van Vitens behoeft constante modernisering om de kwaliteitstandaard zo hoog te houden, de EIB is verheugd daaraan te kunnen bijdragen. Het is een sterk bedrijf dat een belangrijke rol vervult in Nederland door miljoenen klanten te voorzien van kwalitatief hoogstaand en betrouwbaar drinkwater, vaak zonder dat mensen stilstaan bij de inspanningen die dat vergt.”

De relatie van de EIB met Vitens gaat al enige jaren terug, in het verleden (2004 en 2009) werden al overeenkomsten voor totaal EUR 250 miljoen gesloten. Ook werkten de twee samen voor een waterproject in het Afrikaanse land Malawi. De internationale joint-venture Vitens-Evides International was daar betrokken bij de uitvoering van het water boards project in Lilongwe, waar een verbetering van de watervoorziening voor ongeveer anderhalf miljoen inwoners gerealiseerd.


Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank (EIB) is een instelling voor langlopende kredietverlening van de Europese Unie, en is eigendom van de EU-lidstaten. De EIB maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor deugdelijke investeringen, om zo bij te dragen aan EU-beleidsdoelstellingen.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het levert topkwaliteit drinkwater aan 5,5 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met 1.400 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 49.000 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.

Perscontact:

EIB: Tim Smit Tel: +352 4379 89076, +352 691 286423 of e-mailt.smit@eib.org
Website: eib.org/press – Persbureau: +352 4379 21000 – press@eib.org

Vitens: Judith Zuijderhoudt, tel. + 31 6 1256 1048 of e-mail Judith.Zuijderhoudt@vitens.nl Website: vitens.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.