Drinkwaterproductielocatie Van Heek feestelijk geopend

Pers

Zeddam, 9 juni 2017 – Drinkwaterbedrijf Vitens opent vandaag haar nieuwe drinkwaterproductielocatie Van Heek in Zeddam in aanwezigheid van de gedeputeerde van Provincie Gelderland, Josan Meijers, en wethouders van Montferland. Het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Van Heek, dat het oude vervangt, voorziet in totaal 70.000 mensen van kraanwater. Inwoners in het Berghse deel van de gemeente Montferland kregen al water uit het Bergherbos, en sinds deze week is dat gebied uitgebreid met het westelijke gebied van Oude IJsselstreek en Gaanderen.

Zacht water voor 70.000 omwonenden

In het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf komt het opgepompte water samen van drie winvelden in het Bergherbos achter het productiegebouw: Hettenheuvel, Galgenberg en Montferland. In totaal wordt er 3,75 miljard liter water per jaar opgepompt dat zich op 30 tot 120 meter diepte in de grond bevindt. De leeftijd van het water varieert van een half jaar tot honderd jaar. Met de nieuwe locatie krijgen de inwoners van Gaanderen, Terborg, Etten en Silvolde zachter water uit de kraan. De hardheid daalt van 11 oDH naar zo’n 5,6 oDH. Het voordeel van het zachte water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee. Ook is er minder onthardingszout, zeep, shampoo en (af)wasmiddel nodig. Zacht water is beter voor het milieu en de portemonnee.

Duurzame locatie met picknicktafel en watertappunt

Het complex, gelegen aan het betonnen pad bij Zeddam en te zien vanaf de weg Beek-Zeddam is een opvallend, duurzaam houten gebouw in het landschap. Het gebied rondom het zuiveringsstation is daarnaast zoveel mogelijk aantrekkelijk gemaakt voor de bezoekers. Zo is er een picknicktafel geplaatst met een watertappunt. Daarnaast kunnen wandelaars via een corridor lopen naar een uitgestrekt natuurgebied achter het complex.

Op zaterdag 10 juni 2017 is de nieuwe drinkwaterproductielocatie op inschrijving speciaal een dag geopend voor geïnteresseerde omwonenden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zacht water voor IJsselstein

Pers

Utrecht, 25 april 2017 – Drinkwaterbedrijf Vitens heeft vandaag haar nieuwe drinkwaterproductielocatie Nieuwegein in geb...

Lees meer

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.