Vitens Evides International en Plan Nederland bundelen structureel hun krachten

Pers

Vitens Evides International en Plan Nederland gaan structureel samenwerken in Water, Sanitatie en Hygiƫne (WASH) projecten in ontwikkelingslanden. Vandaag maakten de directeuren van beide organisaties het partnerschap officieel bekend tijdens Wereld Waterdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De publiek private samenwerking komt voort uit een eerder gestarte samenwerking in Malawi. Met deze samenwerking willen VEI en Plan een bijdrage leveren aan Sustainable Development Goal 6, dat zich richt zich op duurzaam watermanagement en de beschikbaarheid van water en sanitatie voor iedereen.

Twee gezamenlijke projecten per jaar
De samenwerking houdt in dat VEI en Plan in ieder geval tot en met 2020 gezamenlijk WASH-projecten gaan opzetten en uitvoeren. Sinds 2013 werken de partijen al samen in Malawi waar VEI, samen met het lokale drinkwater bedrijf, in kaart heeft gebracht hoeveel water er verloren gaat door lekkages en waar ze waterleidingen repareert. Plan werkt op haar beurt nauw samen met lokale communities om voorlichting te geven over het belang van goede hygiëne en sanitatie. “Bij dit project bleken onze kwaliteiten elkaar goed aan te vullen, daarom gaan we onze expertise bundelen en hopelijk veel duurzame projecten starten,” aldus Plan Nederland directeur Monique van ’t Hek.

Complementaire expertise

Plan Nederland en VEI zijn elk op hun eigen manier betrokken bij het verbeteren van de leefomstandigheden van de allerarmsten in de wereld. VEI ondersteunt, met behulp van kennis uit de Nederlandse drinkwatersector, waterbedrijven in ontwikkelingslanden om hun operationele en financiële prestaties op een duurzame manier te verbeteren. Hierbij richt VEI zich primair op de centrale watervoorziening in stedelijk gebied. Plan heeft ruime ervaring op het vlak van water- en sanitatieprojecten, trainingen in gemeenschappen op het gebied van hygiëne en het versterken van de positie van kinderen en vrouwen. Marco Schouten, directeur van VEI: “Als WASH-partijen hebben we allemaal ons eigen specialisme. Daarom moeten we ons blijven afvragen: waarin zijn wij als social venture, en Plan als NGO, het best? En wat kunnen anderen misschien beter? Als je vanuit die gedachte samenwerkt, kun je pas echt duurzame impact hebben en het verschil maken.”

 

 Marco Schouten en Monique van t Hek

Wereld Waterdag evenement in Pakhuis de Zwijger

De ondertekening van de samenwerking vond plaats tijdens het Wereld Waterdag evenement in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, dat dit jaar in het teken stond van ‘Water and Sustainable Development’. Naast Monique van ’t Hek en Marco Schouten ondertekenden Lieve Declercq (Vitens) en Annette Ottolini (Evides Waterbedrijf) als directies van de moederbedrijven van VEI.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.