Vitens Laboratorium wint internationale prijs voor E. coli sneltest

Nieuws
Foto van de MWAS Prijs

Voor het onderzoek, ontwikkeling en de implementatie van de E. coli RT-RTPCR snel-test hebben de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterlaboratoria een internationale prijs gewonnen.

In dit project hebben de Nederlandse drinkwaterlaboratoria deze snel-test binnen de drinkwatersector geïmplementeerd. Met deze snel-test kan binnen vier uur E. coli in drinkwater worden aangetoond. Dit is een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van de kweekmethode waarin de tijd dat de analyseresultaten bekend zijn ongeveer 20 uur is. Deze snel-test wordt door Vitens calamiteiten en werkzaamheden ingezet, dus op momenten waarbij het cruciaal is om snel inzicht te krijgen over de aanwezigheid van E. coli.

Deze prijs, de Mülheim Water Award 2020, werd op 16 september tijdens de Mülheim Water Analysis Seminar (MWAS 2020) uitgereikt aan een delegatie van de Nederlandse drinkwaterlaboratoria. Na de implementatie prijs, die namens de bedrijfstak in 2018 aan de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterlaboratoria voor dit werk werd uitgereikt, is dit wederom een mooie erkenning voor de praktische toepassing van de PCR-technologie. Deze erkenning wordt gezien als de wijze waarop Vitens met andere waterlaboratoria en overheidsinstanties samenwerkt gedurende het optimalisatie-, validatie- en implementatietraject; met als ‘kers op de taart’ een ministeriële erkenning voor het gebruik van deze methode als eerste controle op aanwezigheid van E. coli in (drink)water. De mensen die hieraan hebben bijgedragen zijn vakspecialisten vanuit verschillende drinkwaterlaboratoria die samenwerken met het implementeren van DNA-technieken. Het doel van deze implementatie is om nauwkeuriger en vooral sneller de microbiologische kwaliteit van drinkwater te kunnen meten.

De drinkwaterlaboratoria die aan deze Werkgroep RT-PCR deelnemen zijn Waterlaboratorium Noord (Glimmen), de Watergroep (Leuven), PidPa (Antwerpen), WaterLink (Antwerpen), KWR (Nieuwegein), Het Waterlaboratorium (Haarlem), Aqualab Zuid (Werkendam) en Vitens laboratorium. Vitens vertolkt in deze werkgroep een voorzittersrol en levert een expert op het gebied van moleculaire diagnostiek.

De werkgroep werkt nu aan een verbeterde RT-RTPCR-methode voor screening op Enterokokken, de andere indicator voor fecale verontreiniging in drinkwater. Deze snel-test, die lijkt op de snel-test voor E. coli, wordt op dit moment door Vlaamse en Nederlandse drinkwaterlaboratoria geïmplementeerd en gevalideerd. De hoop is ook voor deze methode in 2021 een wettelijke erkenning te krijgen, zodat de complete controle op fecale indicatoren aanzienlijk kan worden versneld.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.