Vitens opent spoelwaterhergebruikinstallatie Wierden

Pers

Op drinkwaterproductielocatie Wierden heeft Vitens een innovatieve membraaninstallatie in gebruik genomen voor het duurzaam hergebruiken van spoelwater dat vrijkomt bij het schoonspoelen van zandfilters. De installatie met keramische membranen hoort bij een pilot om te onderzoeken of er inderdaad water bespaard kan worden en hierdoor ook het totale energieverbruik van een drinkwaterproductielocatie minder wordt. Het doel is om een efficiëntere en duurzamere drinkwaterproductie te bewerkstelligen. De innovatieve techniek is ontwikkeld door RWB Almelo en gebouwd door RWB in samenwerking met Eurosteel.

Zuinig omgaan met grondwater in Wierden
Elk jaar wint Vitens tot 8 miljoen m3 water in Wierden, genoeg voor 150.000 inwoners van Wierden en omgeving. Na het wegvallen van de drinkwaterwinning in Enschede door de Vredestein brand, is deze winning van cruciaal belang geworden voor de drinkwatervoorziening in West-Twente. Efficiënt gebruik van grondwater helpt dan ook bij het verder verduurzamen van de locatie.
 
Innovatie toepasbaar op andere drinkwaterproductielocaties
Voor het eerst wordt een innovatieve keramische membraaninstallatie om spoelwater te hergebruiken op deze schaal in gebruik genomen. Voordelen van dit systeem t.o.v. andere systemen zijn de robuustheid, een minimaal drie keer langere levensduur van de membranen en een laag energieverbruik. Doordat dit systeem een hoog rendement heeft (99%) wordt ook t.o.v. bestaande systemen een groter deel van het spoelwater weer opgewerkt tot drinkwater.
De verwachting is dat de innovatieve techniek toepasbaar zal zijn op allerhande kleine en middelgrote grondwaterzuiveringsinstallaties in Europa. RWB Almelo denkt eraan via IWEC (Increased Water Efficiency with Ceramic membrane technology) de technologie te kunnen vermarkten in onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en België.
De innovatie werd mede mogelijk gemaakt dankzij een Eco-innovation subsidie van de Europese Unie. Met de innovatie is een investering van 1,7 miljoen euro gemoeid. De pilot loopt nog tot eind 2015.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.