Vitens start actie 'Stem voor Kraanwater'

Pers

Met een feestelijke handeling aan de Waterstraat in Utrecht is de actie 'Stem voor Kraanwater' van start gegaan.

Met de actie wil Vitens alle gemeentes in Nederland overhalen zelf kraanwater te schenken bij vergaderingen en in de openbare ruimtes. De eerste 'Kraanwatergemeente' is de gemeente Utrecht geworden. De gemeente schenkt al jaren kraanwater bij vergaderingen en verklaart dit ook te blijven doen. Daarmee roept Utrecht samen met Vitens alle gemeenten in Nederland op om ook kraanwater te schenken. Tijdens een feestelijke handeling aan de Waterstraat in Utrecht, die voor de gelegenheid door wethouder Mirjam de Rijk voor een dag werd omgedoopt tot Kraanwaterstraat, heeft de gemeente dit bekend gemaakt.
 
“Kraanwater is gezond, kost niks en is veel beter voor het milieu dan water in flesjes. Die flesjes worden vaak honderden kilometers vervoerd in vrachtwagens en het is een berg afval.” De Rijk roept ook de horeca op om kraanwater aan te bieden. “Gelukkig doen al steeds meer cafés en restaurants dat, en durven mensen er om te vragen.” 
De Gemeente Utrecht telt inmiddels al 19 openbare drinkwatertappunten en binnenkort worden er nog twee geplaatst. Wethouder de Rijk heeft ook ProRail en de NS opgeroepen om op Utrecht Centraal, het grootste station van Nederland, op ieder perron kraanwaterpunten te plaatsen. Prorail en de NS hebben beloofd dit te onderzoeken als de verbouwing van het station klaar is. 
 

Stem voor Kraanwater

Met de actie Stem voor Kraanwater wil drinkwaterbedrijf Vitens gemeenten overtuigen kraanwater te schenken en voor kraanwater te kiezen. Immers, kraanwater is duurzaam, lekker en gezond. De milieubelasting van kraanwater is 400x minder dan dat van flessenwater en het bevat 0 calorieën.
“Als gemeenten zoals Utrecht het goede voorbeeld geven, kunnen we ook de inwoners van deze gemeenten van de voordelen van kraanwater overtuigen” zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. Ze roept dan ook alle gemeentes op zich aan te sluiten bij ‘Stem voor Kraanwater’. Vitens grijpt de 50 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen aan als periode om alle gemeenten over te halen kraanwater te schenken. Op 21 maart, de dag voor Wereldwaterdag wil Vitens de uiteindelijke ‘Kraanwaterkaart’ van Nederland onthullen.
 
Stem voor Kraanwater is een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens. Dunea en Waterbedrijf Groningen zijn partners van dit initiatief. Via de website www.stemvoorkraanwater.nl kunnen alle gemeenten aangeven dat ze mee willen doen aan de actie.

Gerelateerde nieuwsberichten

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.