Voortaan zacht Veluws water uit de kraan in Zutphen

Nieuws

Zwolle, 2 december 2016 – Vanaf de week voor kerst krijgen de 50.000 inwoners van Zutphen en Warnsveld voortaan zacht Veluws water uit de kraan. De oude drinkwaterwinning van Vitens in Zutphen wordt dan permanent gesloten. Daarom wordt er voortaan water vanuit Epe naar de stad gedistribueerd. De hardheid van het kraanwater verandert daarmee van 12 °DH naar een waarde van 3,5 °DH.

Winning Zutphen permanent gesloten

De drinkwaterproductielocatie in de wijk Vierakker in Zutphen wordt gesloten omdat het risico op vervuiling in dit stedelijk gebied groot is en het grondwater in Zutphen veel kalk en ijzer bevat. De winning in Epe is daarom de afgelopen jaren uitgebreid en er is een 36 km lange leiding aangelegd om het kraanwater naar Zutphen te distribueren. Het water in Epe is afkomstig van de Veluwe. Dit water is zeer schoon en goed beschermd dankzij de grote oppervlakte natuurgebied in het intrekgebied van de winning. Vitens kan dit grondwater met een eenvoudige zuivering tot schoon, zacht en betrouwbaar drinkwater maken. De sluiting van de winning in Zutphen is onderdeel van de Overeenkomst Duurzame Drinkwatervoorzieningen Gelderland dat Vitens eerder met de provincie Gelderland sloot.

Zachter water is duurzaam en scheelt geld

Inwoners van Zutphen zullen merken dat het Veluwse water anders aanvoelt en anders smaakt dan zij gewend zijn. Het belangrijkste voordeel van zachter water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee en hoeven de inwoners minder vlekken te verwijderen van bijvoorbeeld douchecabines. Ook is er minder onthardingszout en (af)wasmiddel nodig. Zeep schuimt beter bij zachter water, en daardoor is er bijvoorbeeld ook minder shampoo en zeep nodig tijdens het douchen. Dit is goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zacht water voor IJsselstein

Pers

Utrecht, 25 april 2017 – Drinkwaterbedrijf Vitens heeft vandaag haar nieuwe drinkwaterproductielocatie Nieuwegein in geb...

Lees meer

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.