Genoeg water drinken: hoe doe je dat?

water drinken hoe doe je het vitens

Water drinken

Wist je dat je lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat? Een vrouwenlichaam bestaat voor zo’n 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Deze vochtbalans moeten we goed op peil houden door genoeg water te drinken.

Water is gezond
Dat water gezond is, weten we eigenlijk allemaal wel. Maar je eraan houden… dat is soms lastig. Het advies is om minimaal twee liter water per dag te drinken. Daarmee voorkom je allerlei gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid en lusteloosheid. Ook is water brandstof voor je spieren, zorgt het voor een mooie huid en helpt het je nieren goed te functioneren.

 

Vooral in de zomer
Als het warm is zweet je meer en verlies je dus meer vocht. Vooral dán is het belangrijk om veel water te drinken. Als je het lastig vindt om dagelijks genoeg water te drinken, helpt het misschien om altijd een flesje water bij je te hebben. Wist je trouwens dat het drinken van koffie, thee of heet water je lichaam juist helpt afkoelen? Met warmte ben je natuurlijk geneigd om ijskoud water te drinken, maar dit heeft een averechts effect op je lichaamstemperatuur. Deze daalt eerst, wat wordt opgemerkt door de thermostaat in je hersenen. Hierdoor gaat je lichaam aan de slag om ‘op te warmen’. Je krijgt het dus alleen maar warmer. Het drinken van een warm drankje daarentegen heeft juist een verkoelend effect. Dus lekker aan de thee in de zomer!

Gebruik een waterplanner
Hulp nodig bij het drinken van genoeg water? Gebruik een waterplanner! Twee liter water komt ongeveer neer op 8 glazen water per dag. Teken minimaal 8 glazen en kleur deze in zodra je een glas op hebt. Zo heb je direct inzicht in je water inname van de hele week.

Waterrecepten

heerlijke waterrecepten van vitens drink water


Een glas water drinken misschien wat saai? Hoeft niet! Wij geven je graag tips voor de lekkerste waterrecepten: fruitwater, waterijsjes, ijsblokjes… 

Lees verder over waterrecepten

Warmte

vitens water tekort water beperken tips


Het is zomer! Tijdens deze warme periode gebruik je meestal meer water, vooral tijdens piekuren. Hou op die momenten je waterverbruik in de gaten: zo voorkom je een lage waterdruk én bruin water.

Lees verder

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement