Gebruik minder water tijdens piekuren

vitens water tekort water beperken tips

Watertekort

Het is zomer! Dat betekent warme dagen en vaak ook weinig regen. Tijdens deze periode gebruiken we extra veel water, vooral tijdens piekuren. Dat kan zorgen voor lage waterdruk en bruin water. Let tijdens piekuren dus goed op je waterverbruik.

Waterdruk en milieu
De piekuren vinden plaats in de avond: tussen 18:00 en 22:00 uur. Maar ook in de ochtend tussen 6:00 en 9:00 uur wordt er veel water verbruikt. Dit noemen we ook wel ‘piekbelasting’. Door het grote verbruik wordt de waterdruk lager en kan een bruine kleur ontstaan. Dat is niet gevaarlijk, maar ziet er ook niet fris uit. Het gebruik van te veel water is op de lange termijn dus niet goed voor het milieu. En in de piekuren komt daar dus ook nog eens een waterdrukprobleem bij. Stel tussen die tijden niet-noodzakelijke werkzaamheden uit. Daar bedoelen we bijvoorbeeld het laten draaien van je wasmachine mee of de tuin sproeien. Probeer dit zoveel mogelijk op andere tijden te doen.

waterverbruik

Tips om minder water te verbruiken
Natuurlijk heb je tijdens piekuren nog steeds water nodig. Dat is logisch, maar probeer dan gewoon wat minder te verbruiken. Hier wat tips voor waterbesparing:

Badkamer
- Ga onder de douche in plaats van in bad

- Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Daarmee bespaar je niet alleen water, maar ook energie
- Draai de kraan even dicht tijdens het inzepen of shampoo aanbrengen
- Gebruik de bespaarknop van de wc: daarmee kun je het doorspoelen eerder stoppen. Dat bespaart liters per spoelbeurt!
- Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

Tuin
- Ga je douchen, maar sta je nog te wachten tot het water warm wordt? Vang dit koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven of een kinderbadje mee te vullen
- Strooi cacaodoppen in plaats van water tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en helpen tegen onkruid. Let op: dit is niet geschikt voor mensen met een hond. Cacao is erg slecht voor honden; ze kunnen er ziek van worden en er zelfs door overlijden.
-
Sproei de tuin liever voorafgaand aan een warme periode, zodat er voldoende vocht in de bodem zelf zit, in plaats van meerdere keren tijdens de warmte. Hiermee bespaar je water en bovendien verbranden de natte bladeren dan niet in de zon      

- Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor het liefst een gieter


Overig
- Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien als je een volle machine hebt

- Wil je de auto wassen? Gebruik dan een emmer in plaats van een tuinslang

Hoeveel water verbruik jij?
Hoeveel water verbruik jij deze zomer? Met de Waterbattle-app krijg je inzicht in je verbruik. Bovendien krijg je de beste tips & tricks om duurzaam met water om te gaan. Download de app hier!

Drink genoeg water
Water besparen is goed, maar bespaar nóóit op water drinken. Je hebt namelijk twee liter water per dag nodig! We leggen je uit wat water doet voor je gezondheid.

 

 

Waterrecepten

heerlijke waterrecepten van vitens drink water


Een glas water drinken misschien wat saai? Hoeft niet! Wij geven je graag tips voor de lekkerste waterrecepten: fruitwater, waterijsjes, ijsblokjes… 

Lees verder over waterrecepten

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement