Kookadvies Winterswijk en omliggende kernen

23 februari 2022 - In de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 februari heeft Vitens geplande werkzaamheden uitgevoerd aan het leidingnet in Winterswijk. Tijdens deze werkzaamheden is er een verontreiniging in het leidingnet ontstaan. Omdat Vitens geen risico wil nemen met de gezondheid van haar klanten is er een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. Het gaat om 13.000 aansluitingen in Winterswijk en de omliggende kernen, Ratum, Henxel, Brinkheurne, Kotten, Woold en Huppel.

Wat raden wij klanten aan te doen?

Het kookadvies geldt voor water dat gebruikt wordt voor consumptie. Klanten kunnen gewoon douchen, in bad gaan of de wc doorspoelen met het water. Voor drinkwater dat gebruikt wordt om te drinken of te koken geldt het volgende:

  • Kook het kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel voordat het wordt gebruikt. Daarna is de bacterie niet meer aanwezig en is het water veilig om te drinken.
  • Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tandenpoetsen en voor het bereiden van uw maaltijden. 

Meer lezen over een kookadvies? Klik hier voor meer informatie.

Wat kan er mogelijk gebeuren indien een klant het drinkwater niet kookt?

Er bestaat een zeer kleine kans dat de klant last krijgt van zijn maag of darmen. Bij klachten raden wij onze klanten aan om contact op te nemen met hun huisarts. De GGD is op de hoogte van deze situatie.

Maatregelen vanuit Vitens

Vitens neemt monsters om de kwaliteit van het water te controleren. We spoelen ons leidingnetwerk door. Na het reinigingswerk nemen we nogmaals monsters af om te controleren dat de bacteriën verwijderd zijn. Wij informeren onze klanten zodra het kookadvies niet meer geldt.

Bekijk de actuele status en exacte locaties van deze storing op www.waterstoring.nl

Noaberschap: informeer uw buren 

Niet al onze klanten hebben hun e-mailadres en/of mobiele nummer aan ons beschikbaar gesteld voor calamiteiteninformatie. Denkt u dat uw buren nog niet op de hoogte zijn van het opheffen van het kookadvies? Dan vragen wij u uw buren te informeren.

Geplande werkzaamheden Winterswijk

Vitens investeert in het verbeteren van de drinkwatervoorziening voor de inwoners van Winterswijk en de omliggende kernen, Ratum, Henxel, Brinkheurne, Kotten, Woold en Huppel. Hierbij werken wij aan het leidingnet om in de toekomst betrouwbaar drinkwater te blijven leveren. Alles is erop gericht om storingen te voorkomen en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren nu en in de toekomst. 

In de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 februari heeft Vitens geplande werkzaamheden uitgevoerd aan het leidingnet. Voorafgaand heeft Vitens een advertentie geplaatst in het huis-aan-huisblad. 

Alle informatie teruglezen over de werkzaamheden? Download hier de advertentie.

Veelgestelde vragen over het kookadvies in Winterswijk:
Welk gebied betreft het?

Het kookadvies betreft 13.000 aansluitingen in Winterswijk en de omliggende kernen, Ratum, Henxel, Brinkheurne, Kotten, Woold en Huppel. De lijst met postcodes vind je via de button hieronder. Klanten voor wie het kookadvies geldt, zijn op woensdag 23 februari per e-mail en/of sms op de hoogte gesteld en zijn ook gevraagd om buren te informeren (naoberschap). Voor de actuele stand van zaken verwijzen we klanten door naar Waterstoring.nl.

Download lijst met postcodes

Waarom dit kookadvies?
In de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 februari heeft Vitens geplande werkzaamheden uitgevoerd aan het leidingnet in Winterswijk. Tijdens deze werkzaamheden is er een verontreiniging in het leidingnet ontstaan. Omdat Vitens geen risico wil nemen met de gezondheid van haar klanten is er een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. Het gaat om 13.000 aansluitingen in Winterswijk en de omliggende kernen, Ratum, Henxel, Brinkheurne, Kotten, Woold en Huppel.
Hoe lang duurt het kookadvies?
Het kookadvies geldt tot nader bericht. De klanten ontvangen per e-mail en/of sms wanneer het kookadvies niet meer geldt. We updaten ook onze website, Twitter en Waterstoring.nl.
Welke maatregelen neemt Vitens?
Vitens neemt monsters om de kwaliteit van het water te controleren. We spoelen ons leidingnetwerk door. Na het reinigingswerk nemen we nogmaals monsters af om te controleren of de bacteriën verwijderd zijn. Wij informeren onze klanten zodra het kookadvies niet meer geldt.
Waarom dan toch een kookadvies?
Vitens neemt watermonsters af om eventuele sporen van besmetting in het verdere leidingnetwerk 100% uit te sluiten. Deze monsters worden direct op kweek gezet in ons laboratorium. Totdat we positieve uitslagen van de monsters hebben, geeft Vitens voor de zekerheid een kookadvies af. Zodra is vastgesteld dat er geen sporen van de bacterie zijn aangetroffen, wordt het kookadvies per direct opgeheven.
Waarom is er geen preventief kookadvies afgegeven?
Het protocol bij werkzaamheden is dat we geen preventief kookadvies afgeven ténzij de monteur aangeeft dat er tijdens de werkzaamheden mogelijk een risico op verontreiniging is opgetreden. Omdat het hier een groot gebied betreft kiezen wij ervoor om sowieso na de uitvoering van de werkzaamheden het drinkwater te testen. Wij wachten dan de laboratorium uitslagen af. De risico’s voor de klant zijn dan echt minimaal. Bij de uitvoer van de werkzaamheden is er extra veel aandacht voor hygiëne.
Hoe worden klanten geïnformeerd?
Vitens zet alles op alles om al haar klanten zo snel en goed mogelijk te informeren. Klanten hebben waar mogelijk een e-mail en een sms ontvangen. We vragen aan klanten bovendien om vanuit naoberschap hun buren ook te informeren. Ook werken we samen met de gemeenten, de GGD en de Veiligheidsregio om zoveel mogelijk mensen op korte termijn te informeren en op de hoogte te houden.
Gaat Vitens schoon drinkwater uitdelen?
Het is belangrijk dat u uw water kookt voor consumptie. Totdat het water weer aan alle kwaliteitsnormen voldoet, voorziet Vitens een gerichte groep kwetsbare klanten die zelf (bijna) geen mogelijkheid hebben om water te koken van servicewater.
Is het drinkwater wat wij tot het kookadvies hebben gedronken slecht voor onze gezondheid?
Er is niet direct een gevaar voor de volksgezondheid, wel is het een kookadvies dat noodzakelijk is om de kwaliteit van ons drinkwater te garanderen. Bij inname zonder te koken is het drinkwater voor het overgrote deel niet schadelijk. Het gaat hier om zeer kleine waarden aan fecale bacteriën. Echter moeten de waarden nul zijn en geldt er een kookadvies.  
 
Ter vergelijking een keer niet goed de handen wassen voor consumptie is veel risicovoller. Het drinkwater dat eerder is ingenomen vormt zonder te koken niet direct een gevaar, wel geldt het advies per direct.
Ik heb ongekookt water gedronken. Wat moet ik doen?
Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.
Ik ben al een paar dagen ziek, wat nu?
Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts. Ga bij twijfel naar de huisarts, de GGD is op de hoogte. Zorg ervoor dat u geen ongekookt water drinkt.
Kan ik wel douchen?
Ja, het is veilig om te douchen. Alleen drinkwater voor consumptie dient 3 minuten gekookt te worden.
Kan ik de vaatwasser en wasmachine nog gebruiken?
Ja, het is veilig om uw vaatwasser en wasmachine te gebruiken. U hoeft het drinkwater alleen maar 3 minuten te koken wanneer u het gebruikt om te drinken of om mee te koken.
Ik heb een waterontharder. Wat moet ik doen?
Voor specifieke informatie over waterontharders verwijzen we u door naar de leverancier van uw waterontharder. 
Kan mijn huisdier het water wel gewoon drinken?
Wij raden aan om water voor consumptie drie minuten te koken, dit geldt ook voor uw huisdieren.
Krijg ik een vergoeding voor de extra kosten?
Flessenwater
Vitens levert nog steeds water, dat direct bruikbaar is voor alles behalve directe consumptie. U kunt het water na 3 minuten koken gewoon drinken. We snappen dat deze extra handeling vervelend voor u is en extra tijd kost. Het aanschaffen van flessenwater is een eigen keuze en daarom kunnen wij hiervoor geen vergoeding geven.
 
Gas/elektra voor koken van water
We hebben berekend wat de extra kosten voor gas/elektra zouden zijn voor het koken van het water. Dit bedraagt circa 2,5 cent per persoon per dag. In onze algemene voorwaarden staat in artikel 19.1 dat in dit soort situaties er een drempelbedrag is van 40 euro. De gemaakte kosten voor extra gas/elektra zullen in een normaal huishouden niet boven dit bedrag uitkomen. Op basis hiervan komt u doorgaans helaas niet in aanmerking voor een vergoeding. Heeft u het idee dat uw situatie anders is en dat u wel recht heeft op een vergoeding? Dan kunt u dit schadeformulier invullen en bij ons indienen.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement