Bouw onthardingsinstallatie Culemborg

Werkzaamheden van 2019 tot 2021

Wat gaat er gebeuren?

Vitens bouwt vanaf 2019 een onthardingsinstallatie voor productiebedrijf Culemborg. Het kraanwater van productiebedrijf Culemborg wordt op dit moment niet onthard. Het water in Culemborg is van een gemiddelde hardheid: 11,7 °DH. Er is geen drinkwaternorm die verplicht om het drinkwater te ontharden, wel hanteert Vitens eigen grens- en drempelwaarden. De grenswaarde die Vitens hanteert voor de hardheid van kraanwater is 11,2 °DH. Daarmee krijgt Culemborg in de toekomst aanzienlijk zachter water. Dat is beter voor het milieu (er hoeft bijvoorbeeld minder zeep gebruikt te worden) en voor de levensduur van huishoudelijke apparatuur.

Wat gaat Vitens doen bij het drinkwaterproductiebedrijf Culemborg?

Wij zijn bezig met de planvorming en voorbereidingen voor de realisatie van de onthardingsinstallatie voor productiebedrijf Culemborg. Onderdeel van de planvorming is een openbare ruimtelijke procedure; een zogenaamde bestemmingsplanwijziging. Als we goedkeuring krijgen voor onze plannen, vinden de werkzaamheden plaats in de periode 2019 tot 2021.

Wat is er de afgelopen maanden gebeurd?

Eind vorig jaar is aan de omwonenden gevraagd op input te geven voor het afwegingschema op om tot een gedragen locatie te komen van de onthardingsinstallatie. Op basis van dit afwegingschema, de landschappelijke inpassing en het advies van de welstandscommissie heeft de de gemeente een besluitgenomen over de locatie van onthardingsinstallatie: locatie 2a.

Waarom is gekozen voor deze locatie?

Het college heeft gekozen voor de locatie 2a. De argumenten voor deze keuze zijn: het voorkomen van een te massief beeld van de bebouwing langs de Rijksstraatweg en het deels in stand houden van de groene ader als verwijzing naar de beschreven waarde onder andere in de landschapsvisie.
Vanuit de welstand is de groene dooradering in het open slagenlandschap van belang: ‘Het bepaalt het karakter van de wijk en de overgang naar het landschap. Het ritme van doorzichten naar het achterliggende landschap, de groene aders en de bebouwing is voor zowel het nieuwe complex als het historische complex een belangrijke kwaliteit.’

Wat merkt u straks van de werkzaamheden?

Tijdens de bouw van het onthardingsgebouw is meer (bouw)verkeer op de wegen rondom ons productiebedrijf. Dit kan voor omwonenden wat hinder veroorzaken. Wij informeren u ruim van tevoren over deze werkzaamheden, zodat u niet wordt verrast.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

De werkzaamheden zijn gepland in de periode 2019 tot 2021.  De verwachting is dat op zijn vroegst medio 2020 zachter kraanwater wordt geleverd.

Hoe houden we u op de hoogte?

Om u te informeren over de plannen en de planning stuurt Vitens een (digitale nieuwsbrief) naar de bewoners van de wijk EVA-Lanxmeer. Klanten van wie Vitens geen mailadres heeft, ontvangen de nieuwsbrief per post. Wilt u de nieuwsbrief (digitaal) ontvangen? Dan kunt zich aanmelden via het mailadres: waterontharderculemborg@vitens.nl.

Wat gebeurt er met de Watertoren?

De Watertoren is ondertussen verkocht en we zijn bezig bij de notaris voor de overdracht. De verwachting is dat deze in de loop van april zal plaatsvinden. Dan zal ook de naam van de nieuwe eigenaar breed bekend worden gemaakt.

Nieuwsbrief

Lees hier de laatste nieuwsbrief. April 2018.

Veel gestelde vragen

Aan welke gebieden levert Culemborg water?

Het water van drinkwaterwinning Culemborg voorziet globaal de plaatsen Culemborg en Beusichem. Zie ook de afbeelding hieronder:

Hoeveel huishoudens krijgen water van Culemborg?

Het water wordt gebruikt door industrie en huishoudens. Circa 15.000 huishoudens gebruiken het drinkwater van Culemborg.

Is het verstandig om zelf ontharders aan te schaffen?
Het drinkwater in Culemborg is van gemiddelde hardheid (8 – 12 °DH). Lees verder voor meer informatie over gebruik van waterontharders.

 

Wat kunt u zelf doen zolang nog geen zachter water wordt geleverd?

Hardheid is een gebruikscomfortprobleem. Er kunnen afzettingen ontstaan op verwarmingselementen in de wasmachine, afwasmachine, waterkoker, koffiezetapparaat, enz. Het is zaak om goed de gebruiksaanwijzingen van uw apparaat goed door te lezen en de aanbevelingen als het gaat om kalkaanslag op het verwarmingselement op te volgen. Daarnaast moet u goed letten op de dosering van wasmiddelen voor de wasmachine en het onthardingszout voor de vaatwasser. Verder is de thermostaatinstelling van uw warmwatervoorziening een aandachtspunt. Als deze te hoog is ingesteld kan het kalkproblemen veroorzaken.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement