Naar Overzicht

Productielocatie Enschede

Naar een modernere zuiveringsinstallatie

Het productiebedrijf aan de Weerseloseweg in Enschede levert jaarlijks 4 miljoen kuub kraanwater aan een groot deel van deze Twentse gemeente. Senior projectleider Bouwkunde Roy Oude Nijhuis. “Om ervoor te zorgen dat dit productiebedrijf van Vitens tot in lengte van dagen goed blijft functioneren, veranderen we een deel van de zuiveringsinstallatie in de periode augustus 2018 tot medio 2020.”

Oude Nijhuis neemt ons eerst mee terug in de tijd. “Vitens heeft hier altijd drinkwater gewonnen uit het oppervlaktewater van het Twentekanaal. Tot de grote brand in de Vredesteinfabriek op 23 augustus 2003.”
Senior projectleider Bouwkunde Roy Oude Nijhuis: “Eén van de vele gebouwen die met elkaar de zuiveringsinstallatie vormen, bouwen we om naar een gloednieuwe zuiveringsinstallatie.”
Voor en na de brand
“Het water van het Twentekanaal raakte na de brand verontreinigd door zwaar vervuild bluswater en ander materiaal dat het kanaal in stroomde en was niet meer bruikbaar als grondstof voor drinkwater. Er is toen een leiding aangelegd naar de waterwinlocatie in Wierden. Het water wordt in Wierden gezuiverd en gaat vervolgens op transport naar de Weerseloseweg.” Het productiebedrijf aan de Weerseloseweg is anno nu een belangrijke spil in de waterzuivering en -levering in de regio. Aan de Weerseloseweg wordt water uit Hengelo en Losser gezuiverd. En vanuit de locatie - die 100 hectare beslaat - wordt het water geleverd aan een groot deel van de klanten in Enschede.
Noaberschap
De zuiveringsinstallatie ondergaat nu een flinke moderniseringsslag. “Eén van de vele gebouwen die met elkaar de zuiveringsinstallatie vormen, bouwen we om naar een gloednieuwe installatie. In het gebouw komt een nieuwe onthardingsinstallatie en buiten het gebouw komt een spoelwaterinstallatie, een noodstroomvoorziening en een CO2 opslagtank. Vervolgens breken we een aantal overbodige gebouwen af. Als Vitens vervullen we onze Noaberplicht. Daarom hebben we voorafgaand aan het project de omwonenden thuis bezocht om uitleg te geven. Ook over de overlast die de bouw- en sloopwerkzaamheden en het extra bouwverkeer mogelijk veroorzaken. Bovendien hebben we met een aantal omwonenden op de locatie gekeken naar een optimale inrichting voor iedereen. En zoals het een goede Noaber betaamd, blijven we de buren goed informeren tijdens de klus.” 
 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement