Naar Overzicht

Hattemse binnenstad

Aanleg nieuwe waterleidingen

Wie de historische binnenstad van het schilderachtige Hattem in de provincie Gelderland binnenwandelt, ontdekt al snel de wirwar van smalle straatjes en steegjes. Projectleider Theo Segeren: “Hier strijkt Vitens in de periode september 2019 tot en met december 2020 neer om samen met Liander en opdrachtnemer Siers 9 kilometer aan gas-, elektra- en waterleidingen te vervangen. Op deze unieke plek is de impact van zo’n project groot.” 

Het centrum van Hattem krijgt een nieuw riool en nieuwe bestrating. Voorafgaand aan deze herinrichting van de gemeente moeten eerst de leidingen van gas, elektra en water worden vervangen. Onder meer om ondergronds ruimte te maken voor de rioolwerkzaamheden. “Dat komt goed uit, want de huidige waterleidingen zijn aan het eind van hun levensduur. Het nieuwe waterleidingnet kan straks weer zeker dertig jaar mee.”
Projectleider Theo Segeren: “Als je wederzijds wensen en verwachtingen kenbaar maakt, blijken er veel mogelijkheden om zo’n impactvol project in goede banen te leiden. In gesprek zijn is de sleutel tot succes.”
Stap voor stap: voor zekerheid
Segeren schetst de werkzaamheden in een notendop: “De straat gaat open en de nieuwe leiding gaat erin. We vervangen de aansluitleidingen, zetten deze over op de nieuwe leiding en testen dit uitvoering. Pas daarna gaat de oude leiding er uit. Zodat we zeker weten dat niemand zonder water kom te zitten.” Het project wordt fasegewijs uitgevoerd. Er wordt steeds maximaal 80 meter weg opengelegd. In totaal gaat het om 9 kilometer aan waterleiding en circa 385 wateraansluitingen. “Voor deze fasegewijze aanpak hebben we onder andere gekozen om de overlast te beperken én de bereikbaarheid van hulpdiensten te garanderen. Om die reden is er ook altijd één kant van de straat open en nooit de hele straat.” 

Bewoners en ondernemers
Bij het bepalen van de projectaanpak is intensief gesproken met de bewoners en ondernemers en rekening gehouden met hun wensen. Bereikbaarheid is natuurlijk een issue. Horecaondernemers willen dit soort werkzaamheden liever niet in het hoogseizoen als de terrassen vol zitten. Winkeliers willen goed bereikbaar zijn rond de feestdagen en ten tijde van de nieuwe collecties. “Hier houden we rekening mee in de planning. En omdat eigenaren zich vooraf zorgen over schade aan hun pand, hebben we vooraf bouwkundige opnamen gemaakt. Als parkeerplekken tijdelijk niet bereikbaar zijn, zorgen we voor alternatieven in de buurt. En om panden bereikbaar te houden, werken we met loopbruggen. Ook best opvallend: om overlast te voorkomen slaan we het zand en de klinkers niet op bij de werkzaamheden zelf, maar voeren het tijdelijk af naar een plek buiten het centrum.” 

Historie en cultuur
Naast wensen van bewoners en ondernemers houdt Vitens ook rekening met het unieke karakter van de historische binnenstad. “Gedurende de werkzaamheden kijkt een archeoloog mee, zeven we afgevoerde grond en voeren we boringen uit. De mogelijkheid bestaat dat we oude stadswallen of zandheuvels aantreffen.” Maar ook andere elementen worden goed in de gaten gehouden. “Op verschillende locaties liggen verschillende soorten klinkers in unieke patronen. Na voltooiing van de werkzaamheden, leggen we deze unieke bestrating in de oorspronkelijke vorm terug.” 

Sleutel tot succes
Vóór en tijdens dit project is er intensief contact met alle belanghebbenden en geïnteresseerden. Het informatiepunt in het centrum is op gezette tijden open. Tijdens inloopmiddagen zijn specialisten aanwezig om allerhande vragen te beantwoorden. Omwonenden ontvangen brieven over de werkzaamheden bij hun in de straat. De stadsomroeper wordt ingezet. En alle informatie staat op de speciale projectenwebsite. Segeren tot slot: “Als je wederzijds wensen en verwachtingen kenbaar maakt, ontstaat er begrip en vertrouwen en blijken er veel mogelijkheden om zo’n impactvol project in goede banen te leiden. In gesprek zijn is de sleutel tot succes.” 

  

Meer informatie

- Omwonenden die meer willen weten over het project, kunnen een bezoek brengen aan het informatiepunt: Ridderstraat 17-19 (op donderdagen tussen 14.00 en 16.00 uur).
- Surf voor het laatste nieuws naar de speciale projectenwebsite.
 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement