Naar Overzicht

Productiebedrijf Spannenburg

2,5 miljoen kuub meer drinkwater

In het Friese Tjerkgaast breidt Vitens de capaciteit van productiebedrijf Spannenburg versneld uit. “In mei 2020 levert Spannenburg bovenop de 25 miljoen kuub van nu nog eens tien procent extra drinkwater”, zegt projectmanager Dion van den Bersselaar. Hij neemt ons mee in een mooi, snel én belangrijk project in een tijd waarin de vraag naar drinkwater stijgt.

Spannenburg levert drinkwater van zuidwest Friesland tot en met Terschelling en een aantal klanten in Leeuwarden. De uitbreiding van de productie op deze locatie maakt onderdeel uit van een groter geheel. “In de hele provincie is sprake van een stijgende waterbehoefte en extra vraag in het vakantieseizoen. Om de watervraag te kunnen beantwoorden en te zorgen voor voldoende waterdruk, breidt Vitens op meerdere plekken de capaciteit uit.”

Projectmanager Dion van den Bersselaar: “De capaciteitsuitbreiding is al een feit in de zomer van 2020.”

In sneltreinvaart
Op de locatie bouwt Vitens een hal met een nieuwe zuiveringsinstallatie naast de bestaande filter- en ontgassingsgebouwen. De voorbereidende werkzaamheden startten eind augustus 2019. De aannemers Rook B.V., BAM Infra B.V. en Beenen B.V. zijn van september 2019 tot en met november 2020 aan het werk op de locatie. Van heiwerkzaamheden en het bouwen van de productiehal tot het plaatsen van de apparatuur, het leggen van leidingen en het netjes afwerken van het terrein. “In de zomer van 2020 is de capaciteitsuitbreiding al een feit.”

 

Oog voor de omgeving
De bouwborden op het terrein kunnen rekenen op veel kijkers, door het verkeer dat dagelijks langs het productiebedrijf rijdt. Spannenburg ligt namelijk in een open en groene omgeving, langs de N354. Dat zie je niet zomaar over het hoofd. “In januari en augustus 2019 hebben we de omwonenden geïnformeerd over de capaciteitsuitbreiding en de bijbehorende werkzaamheden. De aannemers, die het transport van en naar de locatie laten verlopen via de bestaande in- en uitrit op de provinciale weg, zorgen voor zo min mogelijk overlast. Ik blijf tijdens het project graag in contact met de omgeving en kijk uit naar het moment dat we samen de nieuwe installatie kunnen bewonderen.”

 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement